Az esős idő ellenére közel háromezren vettek részt az Európa-nap alkalmából rendezett futóversenyen. A profi sportolók és lelkes amatőrök között feltűnt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos, Kovács Ágnes olimpiai bajnok magyar úszó és Polyák Lilla színésznő is.

A rossz idő sem tántoríthatta el a futás szerelmeseit attól, hogy részt vegyenek az Európa-nap alkalmából rendezett „13 év – 13 km” elnevezésű futáson: közel háromezer lelkes induló állt rajthoz. A Szabadság térről induló versenyen hazánk hírességei közül Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos, Kovács Ágnes olimpiai bajnok magyar úszó és Polyák Lilla színésznő is részt vett. Immáron  negyedik éve indult városnéző futással az Európa-napi fesztivál, amelynek útvonala európai uniós támogatással megszépült vagy felépült budapesti helyszíneket érintett, 13 kilométeres távja pedig hazánk uniós csatlakozásának 13. évfordulóját jelképezte.

Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos az elsők között rajtolt és egy ideig vezette is a mezőnyt. Nem csak a versenyfelkészülés miatt szoktam futni, ez az egyik hobbim is. Az uniós csatlakozásnak köszönhetem, hogy sokszor külföldön is otthon érezhetem magam, ami a teljesítményemet is segíti” – árulta el Zoltán, aki Kovács Ágneshez hasonlóan már nem először indult az Európa-napi futóversenyen.

Szoktam esőben is futni, így engem a rossz idő nem zavart, nagyon jól éreztem magam. Nem utoljára indultam ezen a versenyen” – mesélte Kovács Ágnes olimpiai bajnok magyar úszó.

Győrfi Pál szóvivő is lelkesen vetette bele magát a futók sokaságába, több ismerősével találkozott már a bemelegítésnél is. „A közösségi futóversenyeknek a sportolás mellett az egyik legnagyobb előnye az, hogy összehozza a futás szerelmeseit és ezáltal új barátságok is köttethetnek – mondta el a szóvivő, aki mellett Polyák Lilla színésznő is rajthoz állt a futóversenyen.

„Nagyon jó volt látni, hogy az esős idő sem szegte kedvét az indulóknak és ilyen sokan eljöttek a rendezvényre” – mondta el a színésznő.

A nap további részében kézműves játszóházzal, mesesarokkal, óriás társasjátékkal, gyermekműsorokkal, Suhanj! Fitness programmal várták a Szabadság térre látogató családokat, de a zenerajongóknak is izgalmas programokkal készültek a rendezők: a nap folyamán fellépett többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Romano Drom, este pedig Caramel nagykoncertje zárta a napot.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ