Hol tart ma Magyarország a koraszülöttség témájában? Hogyan válasszanak óvodát és iskolát a koraszülők? Hogyan kezelhetők az anyai szorongások és a koraapukákra váró nehézségek? Hogyan integrálható a sérült gyermek a családban? Mit tehet egy pedagógus, vagy épp egy védőnő? Ezekre és sok más kérdésre kereste a választ a KorExpo, melyet a május 15-ei Kenguru Világnapja alkalmából rendezett meg a Koraszülöttekért Országos Egyesület. A rendezvényen Czeizel Barbara miniszteri biztos, a KorExpo fővédnöke is beszédet mondott, és jelen volt Kozma Orsi énekesnő és Pintér Adrienn (Ada) televíziós műsorvezető is, mindketten koraszülött gyermekek anyukái.

„Ahogy körülöttünk minden állandó változásban van, úgy a gyermekek és az igények is változnak. A szakmai megoldásoknak mindezekhez alkalmazkodniuk kell. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a koraszülött babák családját érintő kihívásokat sem. A családdal partneri módon kell foglalkoznunk, különben hatását veszti, hogy a gyermeket szakmai szempontból ellátjuk. A komplex ellátás mellett a tanácsadásra is elég időt kell hagyni, hiszen a koraszülöttekkel később számos probléma jelentkezhet, ha nem készítjük fel kellőképpen a koraszülőket az előttük álló feladatokra. A legfontosabb, hogy Ti szülők túléljetek, a babáért az inkubátorban a szakemberek megtesznek mindent” – mondta Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője és gyógypedagógusa, a KorExpo fővédnöke, miniszteri biztos.

Magyarországon a legmagasabb a koraszületések száma az egész Európai Unióban. A megdöbbentő adat része az is, hogy a régióbéli országok nagy részében nincs is erre vonatkozó információ, míg hazánkban rendelkezésre állnak a számok és foglalkozunk is a ténnyel. Az ideális az lenne, ha a megelőzésre is megfelelő figyelmet és erőforrásokat fordíthatnánk, hogy az ellátórendszer is kellőképpen felkészülhessen a kihívásokra – akár a szakképzett személyzet, az inkubátorok száma, vagy a családbarát feltételek, például elég szék biztosítása által.

2017-től a korai fejlesztés gyerekközpontúbb lett, de még számos probléma megoldásra vár. Az ágazatközi fejlesztésre kapott 6 milliárd forintos összegből védőnők, orvosok, gyógypedagógusok, továbbá pedagógusok, gyógytornászok, pszichológusok, kisgyermeknevelők és szociális munkások, valamint számos más szakember számára biztosítanak képzést és feltételeket, hogy fejlődési rizikóval született gyermekek és családjaik magasabb szintű ellátása lehetségessé váljon.

Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet Neonatológiai Intenzív Centrum támogatásának átadása_kisBizonyos arányban a koraszülés és az autizmus között is fellelhető összefüggés. Azt a tudást kellene széles körben elérhetővé tenni, amely felkészít, mire kell figyelni még a probléma kibontakozása előtt. A miniszteri biztos célja, hogy az államtól kapott források által olyan „gyerekutakat” és protokollokat tudjanak meghatározni, amely minden érintett szakember és szülő számára elérhető, emellett országszerte adhassanak átfogó és pontos tájékoztatást a további lépésekről.

„A korai fejlesztésre való jogosultság nem kell, hogy egyenlő legyen a fogyatékossággal. A koraszülők sem kell, hogy stigmatizálva érezzék magukat, ez is szem előtt tartandó, ahogy az is, hogy ki tudjuk bontakoztatni a gyermekben rejlő kompetenciákat, koraszületés esetén megfelelően képzett szakemberekkel, és ellátásokkal” – tette hozzá Czeizel Barbara a KorExpo rendezvényen.

„Bár jelentős fejlődést tapasztaltunk az utóbbi években a koraszülöttség kérdéskörében, még mindig nagy szükség van olyan fórumok létrehozására, ahol a koracsaládok szakértőkkel és akár egymással is megoszthatják tapasztalataikat, tanácsokat kérhetnek. Az idei KorExpon is több mint százan vettek részt olyan családtagok, akik közvetve vagy közvetlenül, de érintettek a koraszülés témájában. Az összes önkéntesünk azon dolgozik, hogy segíthessünk nekik. Akár szóbeli, akár kapcsolatrendszeri, akár tárgyi vagy más jellegű támogatással. Mi a koraszülöttek és családjaik támogatása mellett köteleztük el magunkat. Hiszen a szívünk dobban az inkubátorban” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Koraikrek édesanyjaként Pintér Adrienn, Ada is rendkívül fontos előrelépésnek tartja, hogy felismerték a problémákat és próbálnak rávilágítani a kihívásokra. „Érdekes és jó volt itt lenni, nagyon megérintettek érzelmileg is az elhangzott információk. Emellett hasznos látni, hogy az ember nem egyedül van a problémájával, hanem többen járnak vele hasonló cipőben – tényleg sokat számít, hogy tudjuk, hova, kihez fordulhatunk ilyenkor” – mondta Ada az eseményről.

Ada és Kozma Orsi a Kenguruval„Nagyon sokat jelent nekem, hogy itt lehettünk a rendezvényen, hiszen rengeteg olyan információt tudtunk meg, amelyet eddig nem hallottam, annak ellenére, hogy jól tájékozott vagyok a koraszülöttség témájában. A megdöbbentő adatok is bizonyítják, hogy a koraszülöttség valóban fontos ügy, a jövő generációját érintő probléma. Jó hír a támogatás, hiszen még sok hiányosság van a rendszerben. De végre elindult a folyamat és van remény a koraszülöttség érintettjei számára. Örülök, hogy részesei lehetünk Adával ennek a kampánynak!” – mesélte Kozma Orsi a rendezvényen.

„Jó érzéssel tölt el, hogy egy olyan jó cél mellé állhattunk, amely valóban a társadalmunk, a jelenlegi korababák és koracsaládok, valamint a jövő generációk hasznát is szolgálja. A Naturaqua a koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Az együttműködéssel hosszú távon szeretnénk hozzájárulni a koraszülött osztályok családbaráttá tételéhez, biztosak vagyunk benne, hogy a legjobb helyre kerülnek az adományaink” – nyilatkozta a KorExpo megnyitóján Németh Blanka, a Naturaqua brand menedzsere.

Az eseményen szakértői beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők, melyeken szó volt többek között a nevelési-oktatási intézmény kiválasztásának speciális szempontjairól, az integráció és szegregáció kérdésköréről, az anyai szorongásról és a traumák feldolgozásáról, a koraapukákat érintő kihívásokról, a sérült gyermekek családon belüli ellátásáról, a korababák jellemző tüdőbetegségeiről, a koraszülött ellátással foglalkozó ápolók és orvosok kihívásairól és a pedagógusi feladatokról is. A kerekasztal-diskurzusokon főorvosok, gyermekorvosok, védőnők, pedagógusok, pszichológusok és a koraszülöttség témájának még sok más szakértője adott tanácsokat az érintetteknek. A rendezvényen az inkubátorban fekvő babák leghasznosabb játékát, a „korip”, vagyis, a horgolt polip elkészítését is kipróbálhatták a vendégek. A rendezvényre látogató gyermekeket az egész napos programok és a délutáni Kolompos koncert várták.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ