Akár Párizsig is érdemes elmenni, ha ott leshetjük el szakmánk fortélyait. Folyamatos tanulás, önbizalom és fegyelmezettség kell ahhoz, hogy álmainkat valóra váltsuk – derült ki az Amway által támogatott FIVOSZ konferencián május 19-én, melynek fókuszában a női vállalkozások álltak. Merjünk segítséget kérni, így a munka és a magánélet is összeegyeztethető – erről is beszélt többek között S. Hegyi Lucia, a Luan By Lucia divatház tulajdonosa, lánya, Sümeghy Claudia, a divatház brandmanagere, Zolnay Judit, a MetLife Zrt. vezérigazgatója, Tóth Bori, a Maison Marquise divatház tervezője, Acél Réka, a NőiVáz kerékpárbolt tulajdonosa és Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron manufaktúra tulajdonosa.

A Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) harmadik alkalommal rendezte meg női konferenciáját az Amway támogatásával május 19-én. A népszerű rendezvényen a saját vállalkozást tervező nők és férfiak évről évre valódi profiktól tanulhatják az üzletvezetés alapjait.

Vállalkozni egyre meNŐbb!

A konferencia nyitó előadásából kiderült: a magyarok egyre pozitívabban állnak a vállalkozói létformához. Az Amway 2016-os Vállalkozói Jelentésének legfontosabb eredményeit Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója mutatta be. Míg 2012-ben a magyarok kevesebb, mint fele (47%), 2016-ban már 65%-uk gondolta úgy, hogy érdemes Magyarországon vállalkozni. A nők viszont bátortalanabbak: 34%-uk állna saját lábra, míg a férfiak 43%-a alapítana szívesen céget.

woman-690036_640Önbizalom nélkül nem megy

Nincs elég önbizalmunk: míg világszinten majdnem minden második megkérdezett (46%) gondolja úgy, hogy minden képessége megvan a saját vállalkozás indításához, a kutatás szerint a magyarok kevesebb, mint negyede (23%) érzi így. Az önbizalomhiány a nőkre még jellemzőbb: a MetLife Zrt. vezérigazgatója, Zolnay Judit tapasztalatai szerint a nők ritkábban mernek kiállni az érdekeikért. Sikerreceptjében ezért az első helyen az önbizalom áll, de a határozott és öntudatos fellépés, a fegyelmezettség és a folyamatos kapcsolatépítés is elengedhetetlen az előrejutáshoz. Hozzátette, nemcsak a nőknek kell változniuk: a nők politikai, üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos hozzáállásnak Magyarországon a következő 5-10 évben el kell érnie az Európai Uniós átlagot – ugyanis mutatóink ezen a területen jóval alacsonyabbak.

business-people-2306478_640Munka, család, énidő – az egyensúly titka a kontroll

Az Amway nemzetközi kutatásából kiderült, a saját cégben világszerte az önállóság a legvonzóbb: nincs főnök, többet keresünk, végre megvalósíthatjuk, amit igazán szeretnénk. A vállalkozás csak rengeteg munkával vihető sikerre, ezt minden előadó megerősítette. S. Hegyi Lucia divattervező szerint törekedni kell a munka, a család, és az énidő egyensúlyára. Teljes volt az egyetértés abban, hogy ez csak fegyelmezett tervezéssel lehetséges, és a mérleg sajnos leggyakrabban a munka felé billen el.

Networking bárhol, bármikor

Könnyebben boldogulunk a cégvezetéssel, ha megtanulunk segítséget kérni. A család és a barátok támogatása nélkül ugyanis biztosan nem jut mindenre időnk. Kapcsolatrendszerünk építése épp ennyire elengedhetetlen: bármilyen helyzetben szerezhetünk ismerősöket, akikkel később együttműködhetünk. Legyen alapszabály, hogy mi nők, segítsük egymást!

office-620822_640Tanulásban nincs megállás

Ha az üzlet már beindult, az eredmények csak tanulással és folyamatos megújulással tarthatók fenn. Friss szemléletet hozhat egy új generáció megjelenése – mint S. Hegyi Lucia divatházában, amikor lánya, Sümeghy Claudia is bekapcsolódott a vezetésbe. Tovább képezhetjük magunkat szakmánk legjobbjainál – ahogyan Szalai Dóra is, aki meg sem állt Párizsig, a tökéletes macaron receptjéig. De hozzáállást, fegyelmezettséget, önbizalmat kollégától vagy ismerőstől is tanulhatunk – tette hozzá Zolnay Judit, aki így fejleszti magát nap mint nap.

De hogyan lépjünk tovább, ha nehézségekkel szembesülünk? Ezt a konferencia záró kerekasztal beszélgetésén árulta el a három fiatal vállalkozónő, Tóth Bori, Acél Réka és Szalai Dóra. Az egyes számú szabály: szeresd, amit csinálsz! A lelkesedés életmentő is lehet, hiszen a vállalkozás kezdetén akár a tapasztalat hiányát is pótolhatja.

Fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ