Végérvényesen beköszöntött a jó idő, és a nyárral hamarosan megérkezik a menetrend szerinti forróság is, érdemes tehát gyorsan eldönteni, milyen klímával vágunk neki az kánikulának. A boltok hatalmas kínálattal várnak minket – Nagy Sándor József, az LG klímaszakértője elmondja, mire figyeljünk, amikor feltérképezzük a választékot.

Split vagy mobilklíma?

Ez az első kérdés, amit érdemes tisztázni. A split klímát szakember szereli fel a kiválasztott lakrészbe, azaz fix megoldás, cseréje csak egy újabb szereléssel oldható meg. A mobil, ahogy neve is mutatja, némileg nagyobb szabadságot ad az elhelyezésénél. Ennek ellenére érdemes split klímát választani, ha energiatakarékos és csendes berendezésre vágyunk. A mobil gyakran kétszer-háromszor zajosabb, mint a split, hiszen ott a zajért felelős kompresszor is egy fedél alatt lakik velünk, ráadásul ugyanakkora teljesítmény mellett legalább másfélszer annyi áramot fogyaszt. Ha mindez nem elég, gondoljunk csak arra a 15 cm átmérőjű nyílásra, amit az ablakra vagy a falra kell vágni ahhoz, hogy a mobilklímából a meleg levegőt a szabadba vezessük.

Klíma 3Mekkora teljesítményű legyen?

Általános szabály, hogy 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel érdemes kalkulálni, de természetesen figyelni kell a helyiség, lakás adottságait is. Ez a szám egy tetőteres, vagy déli, dél-nyugati fekvésű, nagy ablakos lakás esetében nagyobb is lehet. A vásárlás előtt azonban érdemes a beszerelést végző szakemberrel pontos kalkulációt készíttetni. Újépítésű lakás esetén még jobb, ha gépésztervezővel végeztetjük el a helyiségek hűtési igényéhez szükséges számításokat, hiszen ő az, aki a fal és a szigetelés paramétereit pontosan ismeri. Lehetőleg minden, hűteni kívánt helyiséget külön klimatizáljunk. Vannak szerencsés elrendezésű otthonok, ahol a berendezés át tudja fújni a hideget egy másik helyiségbe, de számítsunk rá, hogy a készülék környezetében mindig hidegebb lesz.

Mennyit szánjunk rá?

A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes klímát venni. A belépő modellek 170-180 ezer forinttól kezdődnek, ezek között már találunk 2,5 kW-os hűtő-fűtő inverteres monosplit berendezést is. A 210 ezer forinttól következő középkategóriás légkondik már halkabbak, jobb minőségű a szűrőrendszerük, és magasabb energiahatékonysággal dolgoznak. A felső kategóriás prémium modellek több irányú légterelésre képesek, távszabályozásuk könnyebb, kényelmesebb, és formára, kialakításra is szebbek. Fontos, hogy az olcsó, például akcióban kínált, de márkás gépet ne vegyük egy kalap alá a „noname” készülékekkel. Az előbbieket jó szívvel ajánljuk, utóbbiaknál azonban komoly kockázat a bizonytalan szervizháttér és az alkatrészek elérhetősége, hátrány pedig a gyenge energiahatékonyság és a magasabb zajszint.

Klíma 2Jó tudni!

Figyeljünk a szűrőre! Ez gondoskodik róla, hogy otthonuk levegője egészséges maradjon. A legjobb típusok nem csak a port és az allergéneket képesek eltávolítani, de a kórokozókat is.

Sose hűtsük túl a helyiséget! A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan.

Kerüljük a direkt légáramot! Ne ott tévézzünk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk.

A klímával fűteni is lehet! Például az őszi, tavaszi fűtésmentes időszakban. A monosplit klímákat -10 fokig használhatjuk, de inkább csak 0 fok körüli hőmérsékletig működnek hatékonyan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ