Nemzetközi bravúrra készülnek a Szolnoki Szimfonikusok, melyhez két évforduló is apropót kínál – a Kodály Emlékév és a reformáció 500. évfordulója. SZOLNOK MASTERCLASS néven nemzetközi karmester és karnagykurzust szervez június 6-18 között.

Szolnok szimfonikus zenekara ismét egy grandiózus projektet indít útjára ez év júniusában a Szolnoki Szimfonikusok, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus egy büszke tradíció első állomása. Egy nemzetközi színvonalú művészeti projekt, ahol a jelentkező karmesterek és karnagyok akadémiai szintű képzésben részesülnek. A képzés magas színvonalát két nemzetközileg elismert szaktekintély biztosítja: Szolnok város fő-zeneigazgatója, Izaki Maszahiro vezeti a karnagykurzust, és Alpaslan Ertüngealp – aki a Berlini Filharmonikus Zenekarnál építette karrierjét – a karmesterkurzus irányításáért lesz felelős. A hatnapos masterclass időszaka alatt a hallgatók alapos elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek.

A mesterkurzus időpontja:      2017. június 6-18.
A képzés helyszíne:                Martfű, Művelődési Központ – zenekar
Martfű, Szent Tamás templom – kórus
A mesterkurzus befogadója:    Martfű, Martfű Termál SPA

SZOLNOK MASTERCLASS Jótékonysági Gálakoncert – Szolnok, Aba-Novák Agóra Művelődési Központ: 2017. június 17. szombat, 19:00 óra

SZOLNOK MASTERCLASS Gálakoncert – Budapest, MOM Kulturális Központ, 2017. június 18. vasárnap, 19:00 óra

szolnoki_szimfonikus_logo_masterclassSZOLNOK MASTERCLASS – Reformáció 500 – templomi koncertturné

A Szolnoki Szimfonikusok által szervezett mesterkurzus abban különbözik a hagyományos workshopoktól, hogy – a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán – kiegészül egy templomi koncertsorozattal is, mely hangversenyek befogadói a Tisza-tó környéki, kulturálisan ellátatlan települések templomai. Előadások lesznek Martfűn, Törökszentmiklóson, illetve a nemrégiben felújított Tisza-tavi templomokban Tiszaigaron, Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén és a Kunmadarasi 2000 férőhelyes templomban is. A turné tisztelegni kíván a reformáció 500 éves jubileuma, kulturális örökségeink és az újjászületés előtt a zene nyelvén megszólítva a nagyközönséget.

június 11. vasárnap 18:30 óra – Martfű, Szent Tamás templom
június 12. hétfő 18:00 óra – Tiszaderzs, Református templom
június 13. kedd 17:30 óra – Tiszaigar, Református templom
június 14. szerda 17:00 óra – Tiszaszőlős, Református templom
június 14. szerda 18:30 óra – Törökszentmiklós, Református templom
június 15. csütörtök 17:00 óra – Tiszaszentimre, Református templom
június 16. péntek 18:30 óra – Kunmadaras, Református templom
A koncertek ingyenesen látogathatóak.

MaszahiroSZOLNOK MASTERCLASS Jótékonysági Gálakoncert – Szolnok, Aba-Novák Agóra Művelődési Központ, 2017. június 17. szombat, 19:00 óra

A mesterkurzust záró szolnoki koncert egyben jótékonysági hangverseny is, melynek bevételét a szervező Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlja föl. A rendezvény szünetében rendezett aukció keretében árverésre kerül a Szolnoki Művésztelep művészeinek néhány alkotása, többek között Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kifejezetten e célra készítet festménye is. Az árverésen befolyó összeget az adománygyűjtők szintén az alkotóház rekonstrukciójára fordítják. A jótékonysági koncertre támogatójegyek is vásárolhatók.

SZOLNOK MASTERCLASS Gálakoncert, Budapest június 18, vasárnap 19:00 óra – MomKult, Színházterem (Budapest, Csörsz utca 18.)

Sokszínű repertoárral érkeznek Budapestre az ifjú nemzetközi karmesterek és karnagyok. A  gálakoncerten a Szolnoki Mesterkurzus kiemelkedő résztvevői vezénylik az Szolnoki Szimfonikusokat, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust és a debreceni Kodály Kórust. Az est folyamán olyan remekművek csendülnek fel, melyeknek előadásmódját Maestro Alpaslan Ertüngealp és Maestro Izaki Masahiro útmutatásai szerint tökéletesítettek a fiatal tehetségek a június eleji intenzív kurzus során. A hangversenyen egy az alkalomra összeállított válogatás hangzik el a bécsi klasszika, a romantika és a 20. századi zeneirodalom meghatározó műveiből. A zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével, mint pl. Beethoven II. szimfóniája, Mendelssohn V. szimfóniája, vagy Csajkovszkij IV. szimfóniája, de a XX. századi modern zene kedvelői is megtalálhatják számításaikat, hiszen Bartók egyik legismertebb műve, a Táncszvit is elhangzik a nagyszabású gálakoncerten.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ