Gönci Barack Vigasság – Felejthetetlen élmények és maradandó gasztronómiai kaland a látogatónak, kiváló lehetőség a helyieknek a boldogulásra és, hogy megmutassák a térség lenyűgöző turisztikai értékeit, a hamisítatlan helyi ízeket, a tiszta, érintetlen vidéki értékeket, amelyet július 1-2-án rendeznek a festői szépségű Boldogkőváralján. Az idén pedig nagykövetet is választott az esemény: Havas Dóra, gasztroblogger és műsorvezető lesz a barackos hétvége háziasszonya.

Az Abaúj térség életében kiemelkedő fontossággal bír a Vigasság, amely nem csak a kiváló természeti és földrajzi adottságok miatt jelentős esemény, de turisztikailag, gasztronómiailag és gazdaságilag is a „térképre helyezi” környéket.

Az eredetvédett gönci barack a vidék jellegzetes gyümölcse, amely sehol máshol nem található meg, mint a rendezvény központi témája, mára egyfajta védjegye és hírvivője a térségnek. Az abból készült nemes ital, a gönci barackpálinka, mint hungarikum, világszerte vitathatatlan értéket és minőséget képvisel. A hatodik Vigasság egyik fő attrakciója az utánozhatatlan pálinka: tizenhatféle Bestillo pálinkát ízlelhetnek meg a látogatók a gönci barack mellett tiszta, fajtaválogatott nemes és vadgyümölcsökből, aszútörkölyből, birsből, vadgyümölcsökből és málnából készült pálinkákat is.

Az inni vágyó ínyencek mellett a haspókok is megtalálják a számításukat, hiszen a nemes italok mellé valódi gönci barack felhasználásából nyert ízorgiával várják a nagyérdeműt: a baracklekvártól kezdve az évszázados recept alapján készülő barackos gombócon át egészen a barackszörp különlegességekig lesz Boldogkőváralján minden, ami szemnek, szájnak és persze ízlelőbimbónak ingere!

Havas Dóra Gönci Barack Vigasság 2“Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen komoly hagyománnyal rendelkező esemény háziasszonya lehetek. A Gönci Barack Vigasság végre egy olyan fesztivál a sok rendezvény között, melynek valóban témája, tartalma van, ami régi időkre nyúlik vissza. Van minek hírét vinni, ugyanis a gönci kajszibarackot és az ebből készült finom pálinkát hungarikummá avatták. Ez egy történelmi, kulturális jelentőségű családi vigasság, ami kitűnően elindítja az idei fesztiválszezont július első hétvégéjén. A sajtóesemény vendégeinek egy olyan desszertet készítettem el, melyben uralkodik a rendezvény fő témája, a barack selymes íze. Szerettem volna egy kicsit elszakadni a hagyományos baracklekváros palacsinta vagy túrógombóc világából és egy izgalmas édességgel előrukkolni, így végül egy pavlovát készítettem, ami egy könnyed, nyárias finomság. Erre egy kamillás joghurthabot kevertem be, majd a tetejére karamellizált gönci barackkompót került. Utóbbit, ami megkoronázása a habcsóknak egy serpenyőben megfürdettem egy kis barackpálinkában, ami még inkább előhozta a barack zamatos ízvilágát. Az egészet megbolondítottam még egy kis helyi mézzel, ami szintén az Abaúj  térség kincse és el is készült a könnyű finomság. Ehhez hasonló barackos specialitásokat kóstolhat majd mindenki, aki ellátogat a VI. Gönci Barack Vigasságra július 1-2. között” – csalogatja a barack szerelmeseit Havas Dóra, az ízletes gasztrofesztivál háziasszonya Boldogkőváraljára.

A Bestillo-kertben a TOP éttermek kínálatát élvezhetik a gourmand-ok: a mára legendává lett Anyukám mondta különlegességeit, a Sárga Borház grillételeit vagy az Aranygombos messze földön híres finomságait.
A helyi vendégházak, éttermek, pincék tulajdonosai, az őstermelők számára nem csak büszkeség, hogy a hatodik Gönci Barack Vigasság alkalmával megmutathatják a látogatóknak a környék lenyűgöző adottságait, de kiváló lehetőség is a térség gazdasága, kereskedelme és turizmusa szempontjából.
Czakó Mónika, a Vigasság főszervezője szerint jó példával szeretnének előjárni és utat mutatni a környéken élőknek.

Havas Dóra Gönci Barack Vigasság 1
„A rendezvény közvetve és közvetlenül is óriási lehetőség a helyiek életében. Magán a rendezvényen nagyjából 50-60 ember dolgozik, de a Vigasság alkalmával az itt élő őstermelők, az árusok, kiskereskedők, kézművesek meg tudják mutatni és egyben értékesíteni a saját portékáikat. A gönci barackot közel 350 hektáron termesztjük. A gyümölcs, amely kizárólag ezen a vidéken terem meg, sehol máshol a világon, rengeteg embernek ad munkát és így megélhetést is: minden 3. embernek van legalább 30 gyümölcsfája. A gönci barack feldolgozásával az itt élő családok olyan plusz bevételre tesznek szert, amiből fejleszteni, előrehaladni tudnak. Amellett, hogy a Vigasságra látogatóknak szeretnénk egy felejthetetlen élményt nyújtani és megmutatni a környék csodáit, az érintetlen hagyományt és kiemelkedő gasztronómiai értékeinket, a helybelieknek is szeretnénk egyfajta utat kijelölni: a gönci barack a mi kincsünk, lehetőség a boldogulásra. Itt helyben kell kiaknázni azt: a gyümölcs feldolgozására vállalkozást indítani, megélhetést biztosítani és munkahelyeket teremteni. Azt gondolom, hogy a mi 13 éves történetünk jó példa erre!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ