Június 14-én kezdődött meg a Magyar Turán Alapítvány ünnepségsorozata Kazakisztánban. Ez a két hét kiemelt fontosságú a kazak-magyar kulturális kapcsolatokban, hiszen több közös hagyományőrző ünnepet is tartanak.

Asztanai Világkiállítás

A 2017-es EXPO-n a Magyar Turán lovascsapata sikeres harci bemutatót tartott. A kazak fővárosban megrendezett ünnepségen a helyi médiumok – például a Kazinform és a Khabar – megtisztelő figyelemmel tudósítottak a magyar szereplésről.

Ezután a torgáji madjar törzsi területre utazott a magyar küldöttség. Június 17-én az első Madjar–Magyar Kurultaj 10 éves évfordulójának alkalmából tartott jeles ünnepségen vettek részt, ahol tovább erősítették kapcsolatainkat.

Kurultaj 2Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultajt 2007-ben rendezték meg Kazakisztánban, Saga településen. Ezen az ünnepségen a kazakisztáni madjar törzs ünnepelte meg a máig meglévő törzsi létét, és rokonságát a magyar néppel. A rokonságot Bíró András Zsolt antropológus 2006-os expedíciója, s a magyar kutató, valamint tudományos munkatársai által elvégzett kutatómunkák eredményei támasztották alá. Ezt követően a 2008-as első magyarországi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés hatalmas érdeklődés közepette zajlott le, és az életfánál megesküdtek a szervezők, hogy onnantól kezdve kétévente Kurultajt-Törzsi Gyűlést tartanak. 2011-től a páratlan években Ősök Napja elnevezésű ünnepet szerveznek, amelyet idén is megrendeznek a bugaci pusztán, mégpedig augusztus 11-e és 13-a között.

Végül a több mint 20 fős magyar csapat Almatiban, az Ulu Dala Ruhi a „Nagy Sztyeppe Gyermekei” hagyományőrző ünnepségen eleveníti fel a magyar, sztyeppei lovas-nomád múltunkat. A küldöttség tagjaira emberpróbáló utazás várt és vár, hiszen a kazakisztáni helyszínek között több ezer kilométert kell megtenni a nyári hőségben, sztyeppei, félsivatagos utakon, hogy az ünnepi rendezvényeken bemutatókat is tartsanak.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ