Miközben tisztában vagyunk azzal, a kemény víz károsíthatja háztartási gépeinket, a korrózió megelőzéséről keveset tudunk – derül ki a BWT megbízásából készített kutatásból, mely a hazai lakosság vízfogyasztási szokásait és vízkezeléssel kapcsolatos attitűdjeit térképezte fel. A felmérés szerint egyébként szívesen fogyasztunk csapvizet, de igen kevesen szűrjük. Háztartási gépeink hosszú távú állagmegőrzésében pedig már egy egyszeri beruházás is sokat segíthet.

Kemény víz: tudunk róla, de nem törődünk vele

Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben annak kalcium-karbonát (CaCO3) tartalma, magyarul keménysége határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a víz, annál zamatosabb, de annál kevésbé hatékony mosáskor, hiszen a vízkőlerakódás károsíthatja a mosó- és mosogatógépet és több mosószerre van szükségünk.

A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint  hazánkban a csapvíz általában kemény vagy közepesen kemény. A BWT kutatásában megkérdezettek nagyrészt reálisan látják lakhelyük vízminőségét, hiszen több mint felük, 61%-uk gondolja úgy, hogy otthonában kemény a csapvíz. A válaszadók tisztában vannak azzal is, hogy a kemény víz milyen károsodást tud okozni a háztartási gépekben, de maga a károsodás mint következmény kevésbé zavarja őket. A megkérdezetettek több mint háromnegyede attól tart, hogy a vízkő tönkre teheti a kazánját és mosógépét, 41%-uk pedig a magas fűtési számla miatt aggódik. A mosás kapcsán a ruhák puhasága, a tisztálkodás esetében pedig a kellemes bőrérzet azok a szempontok, amelyeket a lakosság megemlített a kemény-lágy víz kapcsán.

bwt víz kutatásA védekezési lehetőségekről, vagyis a központilag beépített vízlágyító berendezésekről a válaszadók több mint harmada hallott, de a megkérdeztettek csekély százalék a rendelkezik ilyen eszközzel.

A nemzetközi Vízminőségi Szövetség (Water Quality Association) kutatásai is alátámasztják, hogy a keményvíz csökkenti a vízzel érintkező háztartási berendezések (kazánok, bojlerek, vízforralók, mosógépek, mosógatógépek) hatékonyságát ¬– azaz működtetésük többlet energiát igényelhet, és így nagyobb összegű kiadást is. Ezt elkerülendő érdemes háztartási vízlágyítót beépíttetni, amely egyszeri beruházás, és hosszú távon elősegíti a háztartási gépek hatékony, energiatakarékos és gazdaságos működését. Használatával nem csak a lágyvíz előnyeit élvezhetjük, de akár otthonunk fenntartási költségeit is csökkenthetjük” – hívja fel a figyelmet Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója.

Ha vízlágyító berendezést használunk otthonunkban, nemcsak megóvjuk a mosógépet a vízkövesedéstől, de mosószerből is kevesebbre van szükség. Sőt, ha lágy vízzel fürdünk, az bőrünket és hajunkat is kíméli, nem beszélve arról, hogy a fürdőszobai takarítás jelentősen lerövidül, hiszen nincs szükség a felületek idő és költségigényes takarítására.

bwt víz kutatás 2Nemcsak lágyítani, szűrni is érdemes

A háztartásokban használatos másik vízkezelő megoldással, a lebegő anyagok ellen védelmet nyújtó vízszűrővel a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezik. A vízszűrő berendezések a víz tisztításán túl segítenek megelőzni a „csöpögő csap” problémát is, ami a konyhai és fürdőszobai szaniterek károsodásának egyik jele.

Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek nem kívánatosak az ivóvízben.  fogyasztása ‒ életkortól függetlenül ‒ semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent. Míg azonban ez az ivóvíz eljut a háztartásokig, hosszú és néhol igencsak elöregedett, lebegőszennyeződéseket is tartalmazó (homok, apró vízkődarabkák, rozsda) – csővezetéken áramlik keresztül, amit a felújítási, javítási munkálatok során rendszeresen megbolygatnak.” – folytatta Petró Vera. „Érdemes olyan egyszeri, gyorsan megtérülő ráfordítás igénylő központi vízszűrő és vízlágyító berendezéseket vásárolni, amelyek magas higiéniai biztonság mellett, gazdaságos és egyszerű fenntartásuk mellett azonnali vízminőség-változást hoznak otthonunkban.

Csapvíz: sokan isszuk, de kevesen szűrjük

bwt víz kutatás 3A kutatás kitért a magyarok vízivási szokásaira is, akiknek közel fele, mintegy 46%-a szívesen fogyasztja a csapvizet, de nem foglalkozik annak minőségével. Kevesen, csupán 3%-nyian isznak tisztított, szűrt vizet, vagyis ma még kevesen tudják, hogy ha vízszűrő kancsót használunk, nemcsak kevesebb PET palackkal szennyezzük környezetünket, hanem a víz élvezeti és egészségmegőrző értékét is növelhetjük a magnéziummal való dúsítás révén.

Tények a BWT (Best Water Technology) Csoportról:

  • A BWT világszerte 25 országban 82 leányvállalattal és partnervállalattal rendelkezik.
  • Több mint 3300 főt foglalkoztat világszerte.
  • A BWT Magyarországon több mint 25 éve van jelen.
  • Értékesítési forgalma 2016-ban 610 millió euró volt.
  • A BWT vízkezelés innovátora: Kutatás-Fejlesztési (K+F) központokat üzemeltet Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Oroszországban, amelyek olyan technológiákon dolgoznak, hogy képesek legyünk a Föld vízkészletének a 98,5% -át kezelni, tisztítani.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ