Tombol a nyár, és a nagy meleg ellenére is egyre szívesebben grillezünk. A szabadtűzön sütés titka a sokféleségben rejlik, no és persze abban, hogy grillezni szinte bárhol lehet: nagy és kis kertben, zsebkendőnyi erkélyen vagy hatalmas réten, sőt, akár egy aprócska konyhában is. Serényi Zsolt, Magyarország elismert grillséfje megosztotta velünk tippjeit, amiket megfogadva kezdőként is sikereket érhetünk el a grillezésben.

Találd meg a tökéletes alapanyagot

Minden az alapanyagoknál kezdődik. Ne érd be kevéssel, mindig a legjobbat keresd. A legfinomabb falatok a friss, zamatos, minőségi alapanyagokból születnek. Dobj a rácsra bátran mindent: húst, zöldséget, grill sajtot, sőt még gyümölcsöt is!

Kísérletezz és próbálj ki új recepteket!

Ha grillezésről van szó, akkor bátran kísérletezhetsz és bízhatsz a bűvös füstben, ami mindent csak még jobbá és különlegessebbé tesz. Használj friss zöldfűszereket. Egy zamatos rozmaringszál vagy egy karakteres kakukkfű még határozottabb ízt ad a rácson sülő finomságoknak.

Grill Tihany Karaván 3Válassz jó szenet

A tüzelőanyag a lelke mindennek: minden ezen áll vagy bukik. Próbálj ki többféle szenet. Kerüld a nagyon aprókat, törekedj a szép, egyenletes darabokra, hiszen ezek biztosítanak majd egyenletes hőellátást.

Ne csak a húsevőkre gondolj

Grillezni nem csak húsokat, hanem zöldségeket, gyümölcsöket és sajtot is lehet. Egy grill party akkor a legjobb, ha sokan vagyunk, de minél többen üljük körül az izzó parazsat, annál biztosabb, hogy mindenki mást szeret. Gondolj a vegetáriánusokra is, és azokra a húsevőkre, akik szívesen esznek a hús mellé vagy helyette grillezett zöldséget vagy grillsajtot.

Felejtsd el a bolti pácolt húsokat

Ha megvan a jó hentes, a jó minőségű hús is garantált, így már semmi szükség rá, hogy a kitűnő minőségű alapanyag ízét más fűszerekkel vagy pácokkal nyomd el. Sütés előtt sózd és tegyél rá frissen őrölt feketeborsot – ennyi az egész.

Grill Tihany Karaván 1Grillezz télen-nyáron

Ne higgy azoknak, akik szerint grillezni csak nyáron lehet. A nyár csupán bemelegítés a téli szezonra. Amikor kint esik a hó, gyorsan ízletes ételt varázsolhatsz a családi asztalra egy serpenyő és grillkolbászok vagy grillsajtok segítségével.  Bátran készíts fűszerkeveréket az általad kedvelt alap ízek összekeverésével. Ezt bármikor előkaphatod, hogy megbolondítsd vele az ételt.

Nem csak grillrácsból áll a világ

A különböző technikák más-más ízt adnak ugyanannak az alapanyagnak. Amíg a grillrácson kérgesebben, roppanósabbra sül a sajt, addig egy szmókerben lassabban sül át és füstösebb ízt kap. Sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük nyíltlángos készüléket használni. Nekik lehet tökéletes megoldás egy kis helyet elfoglaló, erkélyen is tökéletesen használható gázos grillkészülék. Ha pedig mindenképp a hagyományos megoldások hívei vagyunk, minden háztartásban kéznél van a serpenyő vagy a sütő. Zöldségkörettel, vagy zöldségekkel összesütve igazán laktató és egészséges ételt készíthetünk egyszerűen.

Grill Tihany Karaván 2+1 Sajt, sajt, sajt

A sajtot mindenhogy imádjuk, pláne, ha rögtön a grillrácsról érkezik a tányérunkba! Grillezésre leginkább azok a sajtok alkalmasak, amelyek állaga félkemény vagy kemény és nem túl zsíros. Ugyanakkor remek választás a Tihany Grill Camembert is, amelynek fehér nemespenész kérge megakadályozza a sajt kifolyását, kettévágva viszont lágy, krémes ízélményt kínál. Ráadásul megbolondíthatjuk a csomagolásában található speciális grill fűszerrel is, ami még egy csavart visz az ízekbe.

A füstölt ízek rajongóit a Karaván Grill sajttal vehetjük le a lábukról. A hagyományos, valódi bükkfával füstölt sajt grillezés után rugalmasan lágy lesz, egyben és szeletelve is különleges élményt nyújt. Csak dobd a forró rácsra, és akkor vedd le, ha enyhén pirult és jól átmelegedett. Tálald egy könnyű salátával vagy héjában sült krumplival.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ