Épp, hogy hazatért a Himalájából Szőnyi Ferenc, ahol egyedüliként teljesített egy 488 km hosszú futóversenyt, mégsem pihen: a „Racemachine”-ként is ismert ultra sportoló egy tízszeres ironman távon is bizonyítani szeretne Svájcban.

Szőnyi Ferenc 01A komáromi ultratriatlonista és ultrafutó, Szőnyi Ferenc augusztus 16-án ismét rajthoz áll, mégpedig a Swissultra ironman verseny tízszeres távján. A verseny során 38 kilométer leúszását követően 1800 kilométert kell kerékpárral megtenni, majd végül tíz maratoni táv – 422 kilométer – után célba érni.

Szőnyi Ferenc 43 évesen kezdett versenyszerűen sportolni, ennek első állomásaként egy dupla távú ironman verseny legjobb magyarjaként ért célba bonyhádon, ezt követően pár hónapon belül a most is rá váró tízszeres távot teljesítette, újoncként a mexikói Monterreyben. A versenyen harmadikként ért célba 222 óra alatt.

Mindez 9 évvel ezelőtt történt, így most nagy reményekkel, az elmúlt közel egy évtized minden tapasztalatával felvértezve áll ismét a rajtvonalra a svájci Buchsban.

Szőnyi Ferenc alias Racemachine

Szőnyi Ferenc nevét mindenki megjegyezi, aki egyetlen egyszer is hallotta a sporttal felnőtt éveiben megismerkedő, azóta sikert sikerre halmozó triatlonista történetét. A komáromi építési vállalkozó a 40-es éveihez közeledvén tette meg első lépéseit a sport területén, de hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpár távokon kiemelkedően jól tud teljesíteni. 2008-as első dupla ironman versenye előtt egy hónappal még úszni is alig tudott, szinte teljesen ismeretlen volt a hazai mezőnyben. Ám nem csak itt szerepelt várakozásokon felül (4. helyezett Bonyhádon), hanem a sportág megdöbbenésére még ebben az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezésre kerülő 10-szeres ironman versenyen, ahol összesen 38 km-t úszott, 1800 km-t kerékpározott és 420 km-t futott. A következő évben a hazai sikerek után több külföldi ironman versenyen is dobogó közelbe került, majd 2010-ben már a hússzoros Iron Manen lett világbajnok, 2013-ban pedig harminc napon át harmincszor teljesítette az Iron Mant és lett vb-ezüstérmes.


Mexikóban szurkolói csak Racemachine-ként (Versenygép) ismerik, ragadványnevét versenyzői stílusáról kapta: a több száz órás versenyek végén is ugyanolyan fáradhatatlanul mozog, mintha éppen akkor kezdte volna. Jó erőbeosztása miatt nagy hátrányból is meg tudja fordítani a versenyeket.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ