Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében. A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.

Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.

Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is.  A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.

Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán a zsűri elnöke.

A Gastro Design AWARD

A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj, Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A verseny célja, felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, design és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére, és arra, hogy a vendégoldal területéről mennyire fontos és meghatározó az adott vendéglátóegység megjelenése. A beadott pályaműveket – most először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte.

Képek a Gastro Design AWARD jelöltjeiről!

A ZSŰRITAGOK

  • Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
  • Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
  • David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
  • Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
  • Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
  • Nagy Dániel – MTÜ képviselője
  • Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
  • Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
  • Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
  • Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
  • Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
  • Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
  • Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője

A Gastro Design Award 2017 shortlistje a következő:

  1. GASTRO KATEGÓRIA

BELSŐÉPÍTÉSZET

MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ          

Vendéglátóegységek 40 fő alatt              

  • ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
  • Homoki Lodge / Homoki Lodge – Nature Quest Resort

Vendéglátóegységek 40 fő felett

  • B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
  • Deák St. Kitchen / Adria Palace
  • Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
  • Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners

VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ

  • STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő
  • Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
  • Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria

NESPRESSO BAR, PUB &  CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ

  • GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet

EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ

  • Füge bolt és kávézó / UGAR – Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
  • Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
  • Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
  1. GASTRO KATEGÓRIA

DESIGN

WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ

  • GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
  • Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
  • Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital

LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ   

  • Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
  • Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
  • Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
  • GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
  • STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin – grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor – designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő – grafikai arculat, logó
  • Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
  • Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás
  1. SZÁLLODA KATEGÓRIA

BELSŐÉPÍTÉSZET

JAB SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – TELJES HÁZ DÍJ              

  • BAMBARA Hotel
  • Avalon Resort & SPA / Avalon Park
  • Babérliget Kúria
  • Butik Design Rooms
  • The Loft Budapest / First Central Loft, Este’r Partners

SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ

  • W&M Hotel / G&M Design Studio
  • Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila

SOLINFO SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA    

  • Avalon Resort & SPA / Avalon Park
  • Homoki Lodge Nature Quest Resort

SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ          

  • Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park

AZ ELBÍRÁLÁS FŐBB SZEMPONTJAI

  • A pályázott munka eredetisége, kreativitása
  • A pályázott munka érthetősége, átláthatósága
  • A kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ