Számos oldal hirdeti, hogy ott könnyen és gyorsan elkészítheted saját honlapodat, de mitől lesz a végeredmény igazán jó? Ezzel kapcsolatban adunk most pár hasznos tippet.  

1. Kezdd az alapoknál!

Ahogyan a házépítést, úgy a weboldalkészítést is az alapoknál kell kezdeni: vagyis a tervezésnél. Rá kell szánnod az időt arra, hogy kitaláld, pontosan mit szeretnél. Először is gondold át, mi a célod. Weboldalt, vagy inkább egy webshopot akarsz létrehozni? Mi legyen a témája, milyen funkciókat, illetve milyen dizájnt szeretnél? Ehhez mások már jól működő oldalait nézegetve is inspirálódhatsz. Jegyzetelj, és ments el több olyan website linket is, amelyek neked tetszenek. Később meg fogod látni, hogy megérte erre rászánni az időt.

2. Az ingyenes jól hangzik, de nem elég!

Ha a tervezési fázissal megvagy, jöhet maga a weboldal készítés. Hogy hol? Csak írd be a keresődbe, hogy „weboldal készítés ingyen”, és már záporoznak is azok a lehetőségek, ahol könnyen és gyorsan elkészíthető, személyre szabható honlapot ígérnek neked, ráadásul ingyen. Ha viszont komoly céljaid vannak a weboldaladdal, akkor nem elégszel meg az ingyenes lehetőséggel – saját domain névre és tárhelyre lesz szükséged ahhoz, hogy minőségi tartalommal töltsd fel az oldalad.

weboldal készítés 13. Minőségi tartalommal, dizájnosan

Ha meg akarod fogni a látogatóidat, és azt szeretnéd, hogy visszatérjenek hozzád, akkor minőségi tartalommal rendelkező szép honlappal kell előállnod. Igyekezz egyszerű, letisztult dizájnnal dolgozni, legyen jó rápillantani az oldaladra. Tudtad, hogy a látogatók áltagosan 5-8 másodpercet szánnak arra, hogy eldöntsék, tetszik-e nekik, amit látnak? Kicsit olyan ez, mint egy rapid randi, csak itt nem veled, hanem a website-oddal alakíthatnak ki villámszimpátiát, egyszerre akár többen is. Ha a dizájnnak köszönhető vonzódás kialakult, jönnek a részletek: azt kapják-e tartalmilag is a látogatóid, amit várnak? Például ha gasztronómiával foglalkozol, biztosan a kedvenc receptjeidet keresik majd, és fel fog tűnni nekik, ha ezek hiányosak, rossz helyesírással kerültek fel az oldalra vagy nincs kép az elkészült ételekről. Ha viszont egy szép, ízléses honlapon érdekes és minőségi tartalommal jelentkezel, a látogatóidat „megfogtad”: rendszeresen vissza fognak térni!

+1. Mit tanácsol a szakértő?

Kovács Gergelyt, az Office Network Kft. weboldal fejlesztőjét is megkérdeztük arról, mitől lesz egy weboldal igazán jó. Szakértőnk szerint először is fontos, hogy ne csak a saját szemszögedből nézd leendő oldaladat, mert elsősorban a látogatóidat kell megfognod vele. Emellett a jó honlap könnyen használható, mobilra és táblagépre optimalizált verzióban gyakorlatilag bárhol elérhető, jól olvasható és könnyen átlátható. Ha a látogatóid azt látják, hogy gyorsan betöltődik az oldal, jól tudnak rajta navigálni, és felesleges dolgoktól mentes, az biztosan be fog jönni nekik. A tartalommal kapcsolatban fontos, hogy ne akarj túl sok infót átadni. Ha túlzsúfolod adatokkal és képekkel a weboldaladat, még a működését is lelassíthatod.

Ha honlapod vagy webshopod nem csupán hobbi, hanem ebből szeretnél megélni, akkor Gergely szerint nem elégedhetsz meg egy átlagos, ingyenes vagy minimális összegből kihozott website-tal. Mert ezzel nehezebben fogsz tudni kitűnni a tömegből, mint egy olyan oldallal, amelyet a te személyes igényeid szerint alakít ki egy szakmai csapat. Manapság a profi weboldalak már sitebuilder, programozó, grafikus, SEO/marketing tanácsadó együttműködésével készülnek. Ennyi szaktudással nehéz felvenni a versenyt laikusként, na és persze kevesen tudunk napi több órát foglalkozni a honlapunk tökéletesítésével, illetve később a frissítések és a karbantartás elvégzésével. Márpedig ezek is nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a weboldalad mindig megfelelően működjön, és látogatóid hosszú távon is elégedettek legyenek.

A szakértő weboldala: http://www.networksolution.hu/

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ