Fotó: facebook.com/VanikZoltanFoto

A jubileumi 5. Kürtőskalács Fesztivál mind számokban, mind újdonságokban túlszárnyalta az előző éveket. Hangulatos új helyszín, exkluzív Kürtős Kaland, nyárias idő, kígyózó sorok és több mint 30 ezer látogató. Így ünnepeltük idén a mennyei erdélyi finomságot.

Nagyon örülünk, hiszen az új helyszín, a Gesztenyés-kert beváltotta a reményeinket és a szikrázó napsütésben több mint 30 ezren látogattak ki a Fesztiválra a három nap alatt, és összesen 35 ezer kürtőskalács sült a 24 standon, amivel sikerült rekordot döntenünk. A különleges Kürtős Kalandon idén 40 csapat, összesen 90 nevező sütött egyszerre kürtőskalácsot, melyből 62 db-ot ajánlottak fel a jótékony versenyzők a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának. Wossala Rozina segítségével az idei évben először megválasztottuk az Ország Legjobb Hobbi Kürtőskalács készítő csapatát, mely a Réti Marcipán lett, akik tökmagos és tökmagolajos kürtőskalácsukkal teljesen levették a lábáról a Konyhafőnök sztárzsűritagját. Idén a legnagyobb szenzáció a Keresztes-Ildikó ihlette Dupla Málnás Kürtős Fondue lett, ebből kelt el a legtöbb”– meséli boldogan András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál rendezvényigazgatója.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto
Remekül éreztem magam a Kürtős Kalandon, ahol két extra kihívás is nehezítette a versenyzők dolgát, ugyanis idén először a csapatoknak kellett összeállítani a tésztát a Kürtős Mix segítségével, valamint nem üres kézzel érkeztek a megmérettetésre, hiszen magukkal kellett hozniuk egy plusz hozzávalót, mellyel feldobták a hagyományos kürtőskalácsot. A résztvevők szerencsére szabadjára engedték a fantáziájukat, találkoztam naranccsal, gyömbérrel, káposztával, kolbásszal, őrületesen kreatív megoldások és fantasztikus ízkombinációk születtek. Izgalmas volt látnom, hogy dolgoznak együtt a csapattagok és milyen koncepció mentén haladnak. Volt, aki a díszítésre helyezte a hangsúlyt, volt, aki az ízekkel manőverezett. Én is kísérleteztem egy kicsit, ugyanis egy indiai fűszerrel, a kardamommal bolondítottam meg a kürtőskalácsomat, ami nyerő párosításnak bizonyult. Nagyon élveztem a Kürtős Kalandot, örülök, hogy itt lehettem” – mondja mosolyogva Wossala Rozina, a Kürtős Kaland háziasszonya.
Fotó: facebook.com/VanikZoltanFoto

A sütőrudak mögött ismerős arcok is feltűntek, az idei Survivor győztese, Íliász barátnőjével, Viviennel és pár hónapos kölyökkutyájukkal bizonyították rátermettségüket a mobilsütő mögött. Míg Görgényi Fruzsina, a Barátok Közt színésznője, kedvesét, Vastag Csabát lepte meg a finomsággal.

www.facebook.com/VanikZoltanFotoNagyon szeretem a kürtőskalácsot minden ízben és formában, de edzésben kell maradnom, így csak mértékkel fogyasztom. Ami a sütést illeti, volt már tapasztalatom, mert a párom családjának vannak különféle szerkezeteik, amiket én is kipróbáltam, így mondhatni, profi vagyok” – nevet a túlélő, aki minden jó ügy mellé szívesen odaáll.

Mivel édesszájú vagyok, nagyon örülök, hogy kipróbálhattam a kürtőskalács sütést. Otthonra vettünk is régebben farudat, amire fel lehet tekerni a kalácsot és szalonnasütés közben pörgethetjük, azonban most megtudtam a profiktól, hogy annak azért vannak hátulütői és mennyivel egyszerűbb az élet egy ilyen profi mobilsütővel. A folyamat vége tetszett a legjobban, amikor meghempergettük a kürtőskalácsokat a fahéjas cukorban és kész lett a mestermű” – mondja nevetve Fruzsi, aki otthonosan mozog a konyhában és mindig meglepi Csabit valami finomsággal.

A Kürtőskalács Fesztivál szenzációját, a Kürtős Kalandot követően is igazi programkavalkád várta az édes és sós ízek szerelmeseit a Gesztenyés-kertben. A több 10 méteres, kígyózó sorok is azt igazolták, hogy érdemes „áldozatokat” hozni a friss, forró finomságért. Természetesen a mennyei édességeken túl színes gyerekprogramok és koncertek is szórakoztatták a kilátogató közönséget.

www.facebook.com/VanikZoltanFotoSzombat és vasárnap estére teljesen megtelt a budai Gesztenyés-kert, a standoknál mindenhol hatalmas sorok kígyóztak, de a kürtőskalács sajnos egy sorbanállós műfaj, hiszen a finomság forrón, épp a faszénparázsról levéve a legfinomabb. A fellépők is fantasztikus hangulatot teremtettek, pénteken nagyon sokan táncoltak a Bagossy Brothers Company zenéire, szombaton Keresztes Ildikó és Pély Barna nyűgözte le a közönséget, míg vasárnap Myrtill és zenekara koronázta meg az ízletes Fesztivált” – folytatja Tünde.

Idén is rendkívül népszerű volt a Csináld magad! sátor, ahol 2 évestől a 70 évesig több mint 750-en fordultak meg és készítették el saját maguk kürtőskalácsait. Az idei év újdonsága, a Rendelj és Pihenj stand is jól debütált, összesen 1500-an próbálták ki ezt a kényelmi szolgáltatást, így igyekszünk jövőre ezt is bővíteni majd. A Faszénen Sült Ételek Udvarában a Tetovált séf grillbemutatói és a gyerekek is remekül szórakoztak a különböző családi programokon. Összességében egy remek Fesztivált zártunk, mindenkinek köszönjük, akik velünk tartottak. Találkozzunk jövőre is!” – zárja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ