Ne hagyjuk, hogy meghűléssel lepjen meg bennünket a tél, vértezzük fel szervezetünket a hideg ellen- kellemes módszerekkel!

Csípős reggelek, metsző szél, csontig hatoló kinti hideg és a fűtött helyiségek közti hőmérséklet különbség, tüsszögő emberek – a téli időszak megpróbáltatásai erősen igénybe veszik a szervezetünket, turbó fokozatra kapcsolva az immunrendszert. Ehhez járul még az év végére jellemző leterheltség, az ünnepek közeledtével ránk háruló plusz feladatokkal, határidőkkel. Több sem kell a bacilusoknak, ahhoz hogy támadásba lendüljenek, sokan épp az év végi szabadság idején dőlnek ágynak, veszítik el egészségüket! Ám nem törvényszerű, hogy győzzön a nátha, a téli megfázás elkerülhető, ha a szervezetünket megfelelően felkészítjük. Ha pedig valóban tenni szeretnénk az egészségünkért, miért ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal? Íme, a hat legkellemesebb immunerősítő módszer:

Szauna

Ha szervezetünket megszabadítjuk a fölösleges terhektől – mérgektől, salakanyagoktól – több ereje marad a kórokozókkal szembeni ellenállásra. A szauna évezredes gyógymód, rendszeres művelésével rendkívül ellenállóvá válik a szervezet. A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezet, ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott például a felső légúti, hurutos betegségek esetén vagy éppen influenzajárvány idején megelőzésképpen. Az infraszaunában a nap sugaraihoz hasonló infravörös fény csak a testet melegíti fel, a szauna kamra levegőjét nem, így a hagyományos finn szaunával szemben nem kell a magas hő- és páratartalom szervezetükre kifejtett terhelésétől tartanunk, mégis intenzívebben izzadunk, ezáltal hatékonyabban méregtelenítünk. 40-60 C°-os hőmérsékleten fejti ki ideális hatását, ajánlható ezért azok számára is, akik nem kedvelik a hagyományos szauna forróságát, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. A sugárzás a bőr mélyebb rétegeit is felmelegíti, serkenti a verejtékmirigyek működését. Az így kiválasztott verejték kivételesen magas koncentrációban tartalmaz salakanyagokat, ezért az infraszauna az egyik leghatékonyabb méregtelenítő eljárás. Egyéb jótékony hatásai is vannak: javítja a vérkeringést, csökkenti az izmok feszültségét, az ízületi fájdalmat, sőt nem utolsósorban a kezelés alatt jelentős mennyiségű kalóriát is éget a szervezet, így a fogyókúra kiegészítéseként is ajánlott 20-25 perces időtartamban.

immunerősítés infra saunaMasszázs

A masszázs nemcsak az izomfájdalomra, merev ízületekre, stressz ellen hatékony gyógyír, de a betegségek megelőzésére is javasolt. Dr. Mogyorósi Márta, a DHSR Margitsziget szálloda gyógyászati részlegének igazgató főorvosa ebből a célból különösen a nyirokmasszázst javasolja. „A nyirokrendszer rendkívül fontos szerepet játszik a méreganyagok és baktériumok testből történő eltávolításában. A nyirokmasszázs során a terapeuta finom, ritmikus pumpáló mozdulatokat alkalmazva enyhe nyomást fejt ki, serkentve ezáltal a nyirokcsomók működését. A nyirokmasszázs elősegíti a szervezet tisztulását, és hatékonnyá teszi a nyirokfolyadék áramlását, mely eltávolítja a méreganyagokat, a sejtek anyagcsere-termékeit és egyéb salakanyagokat.

Vízitorna

A víz ellenállását felhasználó, medencében végzett tornagyakorlatok korra és edzettségi szintre való tekintet nélkül mindenkinek javasolhatóak mivel amellett, hogy az izmokat megdolgoztatják, kímélik az ízületeket, nem terhelik a csontokat és a szalagokat. Nyomás hatására kitágulnak a vénák, ennek következtében a szív is több oxigénhez jut és a légző rendszer munkája is könnyebb lesz. Serkenti a vénás vérkeringést és a salakanyagok elszállítását elősegítve a méregtelenítést.

Nordic walking

Testmozgás a friss levegőn – nem is tehetnénk magunknak nagyobb szívességet! A hidegben végzett testmozgás jótékonyan hat az egészségünkre és a kedélyünkre. Óvatosan járjunk el az edzés során, mert az izmok másként viselkednek a hidegben, mint általában megszoktuk. Fontos az alapos bemelegítés, a folyamatos mozgás, az egyenletes tempó – természetesen a kinti hőmérsékletnek megfelelő, réteges öltözetben! A Nordic Walking bárki számára végezhető mozgásforma, tetőtől-talpig átmozgat, anélkül, hogy túlzottan megerőltető lenne. A Danubius gyógy-wellness szállodáiban akár a Margitszigeten, akár Hévízen, Bükön vagy Sárváron szakértő edző vezetésével kipróbálható, gyorsan elsajátítható.

11019522 - woman hiking and nordic walking in autumn forestVitaminbombák

Immunrendszerünk klasszikus segítője a C-vitamin, amely bevihető gyümölcsökkel – például kivivel, naranccsal, citrommal-, de vitamin tablettával vagy pezsgőtablettával is. A közvetlenül forró teába cseppentett citromlé sajnos elveszíti hatását, hiszen a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt! Részesítsük előnyben az olyan idényjellegű ételeket, mint a cékla, savanyú káposzta, kelkáposzta, naspolya vagy csipkebogyó. Aki még nem kóstolta a kellemes ízű céklalevet, feltétlenül tegyen egy próbát! Kiemelkedő vitamintartalma mellett jelentős vastartalma hozzájárul a vérképzéshez!

45397382 - beautiful young woman sleeping in bedAludjunk többet!

Rövidek a nappalok, hamar sötétedik és később világosodik – a természet ritmusa is arra ösztökél, hogy több időt töltsünk pihenéssel, alvással. Az immunrendszerünk alvás közben regenerálódik és erősödik. A testmozgás és a vitaminok fogyasztása mellett érdemes betartani a napi minimum hét óra alvást is, hogy egész télen egészségesek maradhassunk.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ