Ezzel a három recepttel nem csak a vendégeket nyűgözheted le az ünnepek alatt, de a felszaladó kilók miatt sem kell aggódni. Kevés szénhidráttal is csoda finom étességeket készíthetsz!

Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója ugyanis nem csak a mozgás, hanem az étkezés területén is szeretne segítséget nyújtani az egészség és a karcsúság érdekében. Nemrégiben megjelent, Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvében mennyei finomságok szerepelnek, melyek csökkentett szénhidráttartalmúak és némelyiket laktózérzékenyek, illetve gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezekből hoztunk egy kis ízelítőt.

Kézzel készített szaloncukor

 Bio szaloncukor

Hozzávalók: datolya, pirított mandula vagy mogyoró, karobpor

Elkészítés: A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

 

Gesztenyés bejgli

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

Tésztához – 300 g gesztenyeliszt, 30 g eritrit, 10 g élesztő, 1 csipet Himalája só, 150 g laktózmentes vaj, 0,8 dl MEGGLE laktózmentes tej, 1 db tojás sárgája
Töltelékhez – 400 g GELATO ITALIANO cukormentes gesztenyemassza, 25 g laktózmentes vaj, 30 g vörös áfonya (ízlés szerint), 1 db tojás sárgája, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)

Elkészítés:
Kevés langyos (nem hideg!) tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni. A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől fellevegősödik. A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál – feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a sütőbe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180°C-on megsütjük.

 

Ánizsos keksz

Ánizsos keksz

Hozzávalók:
Tésztához – 1 db tojásfehérje, 100 g darált mandula, 50 g reszelt étcsokoládé, 25 g WEIDER vaníliás vegán fehérje, 100 g eritrit, 1 tasak vaníliás xilit, 1 késkegynyi sütőpor, 1 csipetnyi Himalája só, 3 tk reszelt KOTÁNYI csillagánizs, 1 ek MEGGLE laktózmentes tejszín
Mázhoz – 100 g étcsokoládé, 1 tk őrölt ánizs, 1 ek napraforgóolaj

Elkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt. Egy nyújtódeszkát meghintünk kb. 75 g eritrittel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Olyan keményre kell verni, hogy egy késsel ejtett vágás szemmel látható maradjon. Összekeverjük a maradék hozzávalókat, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát a gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel tetszőleges négyzet vagy téglalap formájú darabokra vágjuk, és a tepsibe tesszük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és kb. 10 percig sütjük a süteményt. (Alsó és felső sütés: kb 200 °C, légkeveréses: kb. 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.) A sütést követően a tészta még puha, kihűlve válik ropogóssá. A csokoládét durva darabokra aprítjuk, az ánizzsal és az olajjal együtt folyamatos kevergetés közben, gőz felett felolvasztjuk. A kekszeket belemártjuk a csokoládéba, majd hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztásig jól záródó dobozban száraz, hűvös helyen tároljuk.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ