Az évek óta Európa legszebb vásárai között emlegetett Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A hagyományokhoz hűen idén is a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínálják szebbnél szebb kézműves tárgyaikat az ide érkezőknek.

Vörösmarty tér Luca napA két szervezet törekvése kettős: egyrészt az egyedi kézműves termékekkel ajándékötletet adnak mindenki számára az ünnepek előtt, másrészt tartalmas programokkal is kedveskednek advent időszakában az érdeklődőknek. Fontos, hogy a szeretet ünnepén olyan értékes és minőségi ajándék-lehetőségeket kínáljunk a turistáknak és a hazai vendégeknek egyaránt, amelyek segítségével még jobban megismerhetik a magyar kulturális élet sokszínűségét, a magyar hagyományokat. Ezért is hívtuk Luca-napján a Vörösmarty térre mindazokat, akik szeretnék megismerni, ápolni a Luca-naphoz kötődő hagyományokat, népszokásokat.

Őrizzük nemzeti értékeinket, ápoljuk örökségeinket, és megpróbáljuk őket picit jobban beépíteni, visszaépíteni a mindennapokba. Szeretnénk még többször felidézni ezeket a hagyományokat és szeretnénk a fiatalokat is megismertetni a gazdag kézműves tevékenységünkkel. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a következő generációknak is megtanítsuk, hogy hogyan sáfárkodjanak a ránk hagyott népi kincsesbányával” – mondta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

A Luca-napi kézműves bemutatón az ősi hagyományokat eleveníthették fel a Hüttébe látogatók. Világszerte jól ismerik ezeket a szokásokat, ezért a Budapestre látogató turisták sem lepődnek meg Luca székén és azon sem, ha búzát ültetnek ilyenkor. Az idén Viha Lajos faragta Luca székét, miközben Dezső Ildikó a közönség előtt készített boszorkányokat és számos egyéb meglepetést.

A kiváló minőség záloga

Független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

Vörösmarty tér ételA helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Látványos gasztrobemutatókkal, kóstolókkal várják a látogatókat a vásár hüttéjében. A több hétig tartó vásárban tematikus gasztrohetek csábítanak vonzó ételkínálattal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ