Bár úgy egészében nem is volt olyan vészesen hideg a tél, azért most már nagyon hosszú. A borongós, hosszú, fénytelen napok nem igazán alkalmasak arra, hogy sok időt töltsünk a szabadban, úgyhogy egyre jobban vágyjuk, áhítjuk a napfényt. Ezt minden bizonnyal a szervezetünk tudatalattija is javasolja, támogatja, hiszen napsütéses időben akár fél órányi szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy jobban érezzük magunkat.

Napi harminc perc napsütés ugyanis biztosíthatja a napi D-vitamin szükségletünket. Korábban a hazai egészségügyi szakmai protokoll csupán a kisgyermekek 3 éves koráig javasolta a D-vitamin pótlását, a csontok erősödése érdekében, a kalcium felszívódása miatt. Általánosan elfogadott tény volt, hogy utána már a kiegyensúlyozott táplálkozás és a napfény is elegendő lehet az immunrendszer megerősítéséhez.

tavasz kutya sétaNemrégiben azonban lezajlott egy átfogó magyarországi kutatás, mely kimutatta, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitaminhiány mutatható ki, így a lakosság 94%-a D-vitamin pótlásra szorul. Ennek következében megszületett az új ajánlás, mely szerint ősztől tavaszig minden életkorban ajánlott napi rendszerességgel D-vitamint pótolni, a hiányállapotok elkerülése érdekében. Aktuális statisztikák mutatják, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében alacsonyabb az influenzás és egyéb légúti megbetegedések száma, de az allergiás ekcéma és asztma kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszhat szedése. A kutatás eredményei tovább is mentek: a szakemberek szerint a D-vitamin hiányának megszüntetésével az átlagéletkor is 2-3 évvel nőne, csökkenne a törések száma, mérséklődne a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is és kevésbé tarolnák le az országot az influenzavírus mutánsai is.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetünkben raktározódik, és optimális esetben magunk is elő tudjuk állítani: a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut be a szervezetbe. De szerencsére nem csupán a napsütés kénye-kedvének és az évszakok változásának vagyunk kiszolgáltatva, hanem tápanyagokkal is magunkhoz vehetünk D-3 vitamint, így a tejtermékek, a tojás, a tőkehal, a gomba és a máj rendszeres fogyasztása is segíthet a raktáraink feltöltésében. Ha ezeket az alapanyagokat változatosan beépítjük az étrendünkbe, a bennük lévő többi jótékony hatású nyomelem és vitamin segítségével sokat tettünk már az egészségünkért.

Hohes C plus D-vitamin 1Aki pedig szívesebben kortyol egy kis egészséget, annak mostantól könnyű lesz már egy pohár (3dl) természetes és finom gyümölcslé segítségével fedeznie a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin mennyiséget és a napi D-vitamin szükséglet 45%-át. A hohes C új terméke egzotikus ízével kényeztet: narancs, alma, maracuja és datolyaszilva gondoskodik a vitaminbombáról, amely igencsak ránk fér így a tél végi nyavalyák elűzésénél, a tavaszi fáradtság megelőzésénél is. A hohes C PLUS D-vitamin azoknak is jó társuk lesz, akik alig várják már, hogy nagy napfényes sétákra indulhassanak, hiszen az 1 literes dobozos kiszerelés mellett könnyen magunkkal vihető 0,25 literes palackban is beszerezhető az újdonság. A tavasz már csak egy karnyújtásnyira van, turbózzuk fel addig is szervezetünket elegendő D-vitaminnal, hogy utána már könnyedén vegyük az akadályokat, és egészségesen töltsünk el naponta időt a napsütésben is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ