A tavasz végre valódi arcát mutatja, itt az ideje a szabadtéri programoknak. Napsütés, interaktív kézműves bemutató, valamint étel-, bor- és sörkóstoló a belváros szívében. A Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásár és Forgatag minden héten vonzó programokkal várja látogatóit.

A mostani hétvégén (április 14-15.) közös korongozásra és raku égetésre hívnak a fazekasmesterek kicsiket és nagyokat, szerdán (április 11.) pedig a tojás hete ingyenes kóstolója várja a gasztrokalandra vágyókat a vásári forgatagban.

Április 11. szerda 14-16 óra ingyenes gasztrokóstoló és bemutató – a tojás hete

A vásár hetente más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várja az ínyenceket.

Szerdánként 14-16 óra között ingyenes vásári delikátesz kóstolóval hív mindenkit a vásár kávézója. A gasztroprogram házigazdája Buza Sándor.

fotó: Juhász Tibor
fotó: Juhász Tibor

Az eheti gasztro délutánon zsidó tojást, töltött tojást és a tökéletes lágytojást (sous-vide) kóstolhatnak a látogatók, mely mellé a vásárban készült, káposztalevélen sült burgonyás cipót kínálnak a vásár gasztromesterei, továbbá körbejárják a Stefánia szelet történetét is. Hogy az étkeket leöblítsék Csupor Marci kraft söreit ízlelhetik meg a látogatók.

Április 14-15. szombat, vasárnap – Fazekasok hétvégéje

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is kézművessé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol tucatnyi cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki.

Április 14. „Játék a tűzzel”. Raku égetés, tárgyak redukcióban

A raku közel 500 éves ősi japán redukciós égetési technológia, jelentése „ráérő idő élvezete.” A négy őselem: föld-tűz-levegő-víz –  mind-mind egyformán fontos. Nem hagyományos eljárással készítik az alkotók ezeket a kerámiákat. A tárgyakat közel 1000ºC hőfokon égetik ki, majd a kemencéből kivéve különböző módon földben, faforgácsban redukálják, és egyben lehűtik. A folyamat egyszeri és megismételhetetlen. A raku égetés folyamatának bemutatója várja a kerámia szerelmeseit.

Április 15. Fazekas találkozó – a látványos korongozás

Az idén, immár negyedik alkalommal, közel húsz keramikus alkot egyszerre a téren. A mesterek megmutatják, hogy egy szakma, de rengeteg különböző alkotás, formában, technikában, művészi és kreatív szemlélettel egyedi tárgyakat teremtenek. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, gyerekkorongozás és megannyi változatos ötletes forma várja a kíváncsiskodókat.

Budapest Tavaszi Vásár 5Színpadi programok, kézműves játszóház, hencsergő

Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás szerepel a tavaszi forgatag színpadán. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat.

A BUDAPEST betűkből álló installáció és szelfipont már felállításakor a turisták kedvencévé vált.

www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasarfacebook.com/budapestspringfair

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ