Azt már jó ideje tudjuk, hogy a mozgás és a tudatos táplálkozás megfelelő összhangja nélkül nem lehet egészséges életmódot kialakítani, de még egy elengedhetetlen dolog szükséges hozzá: a pihenés.

A pihenőidő hosszának és gyakoriságának helyes megválasztása fontos részét képezi a megfelelően összeállított mozgásprogramoknak – nem is beszélve arról, hogy ezáltal elkerülhető például a letörés vagy a túlerőltetés. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az edzések hatására kialakuló alkalmazkodási folyamatok alapvetően a pihenőidőben zajlanak.

Letörésnek nevezik azt az állapotot, amikor a sportoló a legnagyobb igyekezete ellenére sem képes a szokásos teljesítményt nyújtani. Túledzés kialakulása mindig idegrendszeri eredetű. Azoknál fordul elő gyakran, akik az edzettség megfelelő fokán állnak. Kialakulásában azok a tényezők játszanak döntő szerepet, melyek siettetik az idegrendszer kifáradását. Túlerőltetésről pedig akkor beszélünk, a nagy energiát igénylő sportágak művelőinél, amikor a sportoló az adaptációs szintjét meghaladó edzéseket végez. A nyugalmi pulzus túlerőltetéskor változatlan, a vérnyomásnak azonban csökken a szisztolés értéke. Emellett vércukorszint csökkenés, káliumszint emelkedés is észlelhető” – árulja el Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik magalkotója.

Az alvás nélkülözhetetlen része a pihenés folyamatának. Persze, nem mindegy a mennyisége és a minősége. Az emberek szükséglete általában nyolc óra. Ugyanakkor vannak, akik ennél néhány órával többet, míg mások kevesebbet igényelnek.

Beszélünk aktív és passzív pihenésről. Ezek mindegyikére szüksége van a szervezetnek. Ráadásul az edzések hatására kialakuló reakciókra csak a megfelelően kipihent szervezet képes. Passzív pihenés példának okáért az alvás, beszélgetés, olvasás. Az alvás mennyisége, ideje és rendszeressége nagyon fontos. A délutáni alvás nem egyenértékű az éjszakai pihenéssel, jótékony hatása pedig csak akkor van, ha rendszeres. Aktív pihenés – legyen az bármely mozgásforma – növeli a terhelhetőséget, csökkenti a pihenőidőt, serkenti a testi és szellemi teljesítőképességet. Habár ekkor fizikálisan aktívak vagyunk, mégis pihentető hatást remélünk ettől. A rendszeresség és folyamatosság is a pihentető alvás jellemzői. Ideális volna ezért, ha mindig közel ugyanabban az időszakban feküdnél le aludni és hozzávetőleg ugyanannyit pihennél. Az „össze-viszsza alvással” ugyanis felborítod szervezeted alvás-ébrenlét biológiai ritmusát” – tette hozzá Czanik Balázs.

Furcsa tény, hogy egy ébren töltött éjszakát a szervezet csupán 4-5 éjszaka leforgását követően tud teljesen kipihenni. Habár azt gondolnánk, az átmulatott éjjel után, ha 12 órát alszunk, minden rendben lesz. Nos, ez nem így van. Az éjszakázás bizony a következő hét minden napjára és edzésére hatással lesz. A nyugodt, pihentető alvás titka a megfelelő hőmérséklet, a kellően kiszellőztetett szoba, a kényelmes matrac és párna, valamint a sötétség. Ha emellé még három havonta megfordítod a matracot, tökéletes kényelmet biztosíthatsz magunknak a frissítő alváshoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ