CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 92

A férfi modellek éppúgy nincsenek biztonságban, mint a nők, de ők is éppúgy hallgatnak, mert féltik a munkájukat. A világ vezető stílusmagazinja, az In Style magyar kiadása 19 oldalas összeállításában most végre megszólalnak azok, akiknek a testük a munkaeszközük. Ma is aktív és egykori modellek mesélnek személyes hazai és nemzetközi tapasztalataikról.

A szexuális zaklatás, erőszak, a legkulturáltabbnak gondolt rétegben, a tudomány és a művészet világában is jelen van – írja az InStyle főszerkesztője, Pócsik Anita, az aktuális lapszám szerkesztői levelében. „Persze lehet gondolni, hogy amióta világ a világ, ez pontosan ugyanígy működött, és amíg létezni fog nő és létezni fog férfi, ugyanígy is fog működni, nincs mit tenni, el kell fogadni. Én viszont úgy gondolom, épp ideje, hogy ez változzon.”

Pataki Ági filmproducer, egykori modell úgy látja, a #metoo hatására erősödött a nők hangja, befolyása a show-bizniszben. A kampány nagyon felkorbácsolta a kedélyeket, minden területen beszélgetések indultak el ezáltal, mindenkinek van róla mondanivalója – fejti ki a Balázs Béla-díjas filmproducer. „A teljes tisztulás még várat magára. A zaklatók még nem biztos, hogy visszavonulnak, de a nyilvánosságtól való félelem féken tartja őket” – reméli Pataki Ági.

A modelleket pedig saját félelmeik tartják féken. Még egymás között is leginkább csak hallgatnak a témáról. „Hiába vagyunk öten-hatan összezárva egy szálláson, általában felszínesek maradnak a kapcsolatok. Bárhogy is szépíthetjük, versenyhelyzetben vagyunk egymással, senki nem szeret panaszkodni, senki nem kockáztatja meg, hogy őszinte legyen a másikkal. Mindenki magával, a karrierjével van elfoglalva. Nézzük Terry Richardsont, az egyik legnagyobb nevű fotóst. Kiderültek a piszkos ügyei, ennek ellenére most is foglalkoztatják, csak álnéven. Hát érdemes így bármit is szóvá tenni? A divat sosem szólt az őszinteségről, az igazság kereséséről” – mondja Nagy Andi, az Attractive modellje.

Ribánszky Ágota a 2000-es évek elején jelentős sikereket ért el a nemzetközi divatporondon, jelenleg szerkesztőként, újságíróként dolgozik. Az InStyle munkatársa arról kérdezte, hogy a divatipart érintő molesztálási botrányban elhangzott nevek közül volt-e valakivel konkrét tapasztalata? David Bailey minden nővel ocsmányul beszél a stábban – kezdi Ágota, és hozzáteszi, ha ebben valaki nem lesz partnere, és nem fogadja el az általa rá osztott helyet és szerepet, annak többször biztosan nem lesz esélye dolgozni vele. Patrick Demarchelier-ről rengeteg sztori keringett, ő jó párszor fotózott is engem, de soha semmi rosszat nem éltem át a közös munka során. A legtöbb pletyka viszont saját tapasztalataim alapján sajnos igaznak bizonyult. Tíz éve már nem modellkedem, de megdöbbentő, hogy a nagy döntéshozók még mindig ugyanazok, mint akkor. Az igazi hatalom még mindig ugyanannak a cirka ötven embernek a kezében koncentrálódik.”

Az InStyle 19 oldalas összeállításában arról is beszélnek a modellek, hogy a szakmában dolgozó férfiak és nők részéről, heteroszexuálisok és homoszexuálisok között is vannak olyanok, akik visszaélnek hatalmukkal és szexuális prédának tekintik a fiú modelleket is, akik ugyanúgy nincsenek teljes biztonságban, mint a nők, de ők is éppúgy hallgatnak, mert féltik a munkájukat.

Pataki Ági, aki Magyarország első országos ismertséget szerző modellje volt, elmondta, hogy a #metoo mozgalom által felszínre hozott téma már nem friss, de ott van a fejekben, a közbeszédben. Véleménye szerint összefogás, szolidaritás kell a nők részéről, hogy ott is maradjon, és ne haljon el. Mint mondja, van olyan áldozat, aki nem elég erős ahhoz, hogy megvédje magát, és létezik olyan nő, akivel ugyanaz megtörténik, mégsem érzi magát áldozatnak. „Persze sem a gyengékkel, sem az erősekkel szemben nem engedhető meg a hatalommal való visszaélés. Egyébként pedig nem vagyok biztos benne, hogy minden történet igaz volt, amivel az elmúlt időszakban előálltak. Mindkét oldalon vannak áldozatai a botrányoknak” – teszi hozzá Pataki Ági.

MEGOSZTÁS