A jó idő beköszöntével búcsúzhatunk néhány tipikusnak mondható betegségtől, azonban most jönnek a nyári problémák: a légkondicionáló miatti meghűlés, az allergia és persze a fülgyulladás. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a fülbetegségeket, amik a leggyakrabban érintik a gyermekeket, és amikkel jó eséllyel számolni lehet a meleg hónapok folyamán.

Hallójárat gyulladás

A tévhitekkel ellentétben a hallójárat gyulladása nem tipikusan téli probléma sőt, sokkal jellemzőbb nyáron. Ennek az az oka, hogy a hallójárat gyulladását nem a hideg, hanem a víz fülbe jutása okozza. Ez egyértelműen sokkal gyakoribb a nyári időszakban, amikor a gyerekek önfeledten fürdőznek, és gyakran a víz alá is merülnek. Amint víz jut a hallójáratba, a folyadék feláztatja a bőrt.  Az egyébként sem túlságosan steril környezet a fülzsírral keveredve tökéletesen ideális terepet biztosít a baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának. A kellemetlen betegséget fájdalom, érzékenység, váladékozás, hallásromlás kíséri.

Füldugó

A füldugó egy kellemetlen, de gyakori betegség a gyerekek esetében. Tulajdonképpen arról van szó, hogy valamilyen okból kifolyólag túl sok zsír termelődik a fülben, ami aztán egy természetes dugót képez. Ez a dugó kialakulhat megfázás, vagy valamilyen külső szennyeződés következtében is. A dugó magában is probléma, de gátolja azt is, hogy a továbbiakban termelődő fülzsír kiürüljön, így aztán egyre csak nő és nő, mígnem fájdalmat, vagy ideiglenes hallásromlást, viszketést okoz.

Tipp: Az Aurecon Junior fülspray feloldja a fülzsírt és segíti a fül természetes módon történő tisztulását. Az oldatot gyengéden a fülbe kell juttatni (befújni), amely ezáltal természetes módon kitisztítja a fület a fölösleges fülzsírtól, portól és más szennyeződéstől. Így megelőzhető a fület érintő kellemetlen fülzsír okozta eldugulás is.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás is gyakori probléma a gyerekek esetében, bár nem feltétlenül jellemző kizárólagosan a nyári időszakra. Ennek oka az, hogy a középfülgyulladás gyakran nem önmagában jelenik meg, hanem sokszor egyfajta társbetegség. Ez azt jelenti, hogy néhány tipikusnak tekinthető, téli probléma, pl. mandulagyulladás mellett, után bukkan fel. Bár ez gyakran előfordul, a középfülgyulladást nem kizárólag ilyen okokra vezethetjük vissza. Ha sokszor megjelenik, még ételallergiára is gondolni kell. Gyakran tejfehérje, glutén- vagy éppen tojásallergia váltja ki a gyulladásos problémát, ami az arra érzékenyeknél a fülben is jelentkezhet. Egy-egy alkalommal előforduló középfülgyulladás még nem ad okot a riadalomra, de ha szinte olyan sűrűn jelentkezik, mint egy hétköznapi nátha, akkor bizony érdemes egy alaposan kivizsgálásra menni a tünetekkel.