Nem egyszerű egy hosszabb nyaralás után újra munkába állni: a ránk váró feladathalmok mellett még a visszaszokás kihívásaival is meg kell birkóznunk. Ez az időszak kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy átgondold a feladataidat, és újult erővel, még hatékonyabban vesd bele magad a munkába!

A nyár a hosszú éjszakák, pihentető programok és feledhetetlen utazások időszaka: nem csoda, ha a szabadságod után nehezen birkózol meg a kora reggeli ébresztővel és a feladatokkal, amik a visszatérésed után várnak rád. Bár úgy érezheted, hogy nem tudtad kipihenni magad, néhány egyszerű szabály betartásával az új ingerek és élmények hatására sokkal jobban végezheted az eddigi munkádat.

Vigyél rendszert a munkádba!

Biztosan te is észrevetted már, hogy sokkal jobban teljesítesz, ha teljes egészében átlátod a feladataidat, így fontos, hogy már az első perctől fogva rendszerezd a munkádat. Próbálj ki olyan módszereket, amelyek vizuálisan is elősegítik az információk feldolgozását: Post-it® címkék segítségével szín szerint csoportosíthatod a feladataidat, a jelölőcímkék pedig a dokumentumok rendezésénél hasznosak. Ha kipróbálnál valami újat, rendszerezd a feladataidat egy bullet journal-ben, amit a Pinterest táblák sztárja, a Washi tape segítségével varázsolhatsz átláthatóvá – a 3M™ Scotch® Expressions Washi szalagok között ráadásul kiválaszthatod a legszimpatikusabb mintát és árnyalatot is.

nyaralás után munka 2Változtass gyakran!

Ha évek óta ugyanabban az irodában dolgozol, nem csoda, ha nem záporoznak az ötletek: változtass rendszeresen a környezeteden, hiszen az újdonságok serkentőleg hatnak a teljesítményedre. Ha eddig széken ültél, most szerezz be egy fitneszlabdát, ami a folyamatos mozgás miatt frissen tart, ráadásul a tartásodnak is jót tesz. Ha van rá lehetőséged, rendezd át az asztalodat, vagy vedd igénybe a különböző pihenőszobákat, sőt, akár az iroda teraszát is – ha napközben változtatod a helyedet, sokkal hatékonyabbnak fogod érezni magad, és az idő is gyorsabban telik!

Gondold újra az asztalodat!

Talán nem is gondolnád, hogy az irodád és az asztalod mennyi lehetőséget rejt magában, melyekkel javíthatsz a hatékonyságodon: gondold át a téged körülvevő teret, és használd ki az üresen álló felületeket! Nyomtass a faladra egy nagyobb méretű naptárat, és vezesd át a projekteket, amiken dolgozol: a különböző színek és formák segítenek fejben tartani a legapróbb feladatokat is, ráadásul szuper érzés lesz “nagyban” is kipipálni egy jelentősebb munkát. Használj vibrálóan színes Post-it® jelölőcímkéket a legfontosabb mérföldkövekhez!

nyaralás után munka 1Szánj időt a feltöltődésre is!

Bár a hatékonysághoz fontos, hogy munka közben ne kalandozzanak el a gondolataid, kulcsfontosságú, hogy jól érezd magad a munkahelyeden. Ne feledkezz meg az apró jutalmakról, legyen az akár egy süti a kedvenc cukrászdádból, akár tíz perc séta az épület körül: ne hagyd, hogy az új “fogadalmad” minden idődet feleméssze! Gondolkodj előre: ha tudod magadról, hogy számodra a hétfő reggelek a legnehezebbek, hagyj magadnak péntek délután egy kis meglepetést az asztalodon – biztosan örülni fogsz, amikor megtalálod a fiókodban a kedvenc csokidat, és egy színes cetlire írt motiváló idézetet!

MEGOSZTÁS