Az Ärzte Zeitung online felületén augusztus végén megjelent cikk szerint a németek 80%-a fontosnak érzi, hogy maga dönthessen betegség esetén az alkalmazott terápiáról és gyógyszerekről. A betegek 89%-a szeretne információt kapni arról, mi történik vele, milyen kezelést kap. A megkérdezettek 64%-a úgy gondolja, fontos, hogy háziorvosa természetes terápiákat és homeopátiát is javasoljon. Az adatok a Kantar homeopátia és a komplementer gyógymódok témájában folytatott reprezentatív kutatásából származnak.

A válaszadók 66%-a szeretné, ha szabad választási lehetősége lenne a konvencionális, illetve a természetes terápiák és a homeopátia között. Az integratív medicinát, azaz a fenti módszerek kombinált alkalmazását ideális megoldásnak tartja a németek 75%-a. A hagyományos, természetes gyógymódok és a homeopátiás gyógyszerek betiltását keményen ellenzi a válaszadók 72%-a.  A kutatás szerint a németek 65%-a használt már homeopátiás gyógyszereket, főleg hétköznapi problémákra. A kezelt betegségek spektruma széles: leggyakrabban megfázásokra és influenzára alkalmazzák (51%), ezt követi az alvászavar (33%), majd a fájdalom és az ízületi problémák (29%).

orvos vizsgálat pixa 2Akut és krónikus gyomor és bélrendszeri megbetegedésekben is gyakori a homeopátia alkalmazása. Népszerű a homeopátia allergia és szénanátha (24%), sportsérülések (16%), bőrgyógyászati panaszok (15%) és menstruációs illetve klimaxos problémák kezelésénél is.  A kutatás vizsgálta azt is, mit gondolnak a németek a médiában megjelent, a homeopátiát kritizáló véleményekről. A válaszadók 68%-a úgy gondolta, hogy az ellenvélemény egyoldalú és lekezelő, és a beteg személyes joga, hogy maga döntsön a kezeléséről. A felmérésben résztvevők 42%-a szerint az ellenérvek hibásak, hiszen azt, hogy homeopátia működik, a terápia során mindenki saját maga tapasztalhatja. Általánosságban, a németek 26%-a gondolja egyáltalán valamennyire is hasznosnak az egyoldalú kritikus ellenvéleményeket a médiában.