Jelenleg 1.6 milliárdra tehető a rövidlátók száma globálisan, és az előrejelzések szerint ez a mutató közel 5 milliárdra fog emelkedni 2050-ig. Közülük 1 milliárd ember magas fokú, azaz 8 dioptria feletti rövidlátással küzd majd! 

A megdöbbentő számadatok részben civilizációs okokra vezethetők vissza: miközben sokat bámulunk monitorokat, kijelzőket, televíziót, egyre kevesebbet nézünk távolra. A származás és a genetika miatt meglehetősen nagyok a területi eltérések, a legérintettebb a kelet-ázsiai populáció, ahol már jelenleg is 80-90%-os a rövidlátás előfordulásának aránya, de az európaiak 20-30%-a is érintett.

A jó hír, hogy az orvostudomány mára hatalmasat lépett előre a rövidlátás gyógyításában. A lézertechnológia például olyan szintre fejlődött, hogy másfél másodperc alatt lehet egy dioptriányit javítani a páciens szemén, és akár mínusz 12 dioptriás látásromlást is 100%-osan el lehet tűntetni. A lézeres eljárást azoknál a 18-20. életévüket betöltött pácienseknél érdemes elvégezni, akiknek másfél-két éve nem változott a dioptriájuk. Mivel az olvasóképesség az emberi test öregedésével párhuzamosan gyengül, az elsősorban a távollátás javítására kifejlesztett lézerek, a közeli éleslátásra később nem fognak megoldást jelenteni. Vagyis egyszer majd azoknak is fog kelleni az olvasószemüveg, akiket fiatal korukban lézeresen kezeltek.

dr. Perényi Kristóf
dr. Perényi Kristóf

Ezért 50 év felett már inkább a refraktív célú szemlencse műtétet javasolja dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ szemész-, refraktív sebészorvosa: „Ezzel az eljárással  a távolra és közelre rosszul látók problémáját is orvosolni tudjuk, sőt, léteznek olyan multifokális műlencsék is, amelyek mindkét típusú látásproblémára egyszerre nyújtanak tartós, hosszú távú megoldást. A lencseműtéteknek valamivel bonyolultabb a kivitelezése, mint a lézereseknek, de valójában ez is egy rutineljárás, ami attól tűnik ijesztőbbnek, hogy itt nem a szem felszínén történik a beavatkozás, hanem a szemgolyó belsejében.

Az előzetes, pupillatágításos szemvizsgálat éppen olyan egyszerű és fájdalommentes, mint a lézeres műtét előtt. A részletes vizsgálat során az orvos megállapítja azt is, hogy jól tágul-e a pupilla, vagy hogy ép-e a szemfenék, ezek ugyanis feltételei a multifokális műlencse beépítésének. A 15-20 perces műtét ugyanolyan kockázatmentes, mint a lézeres: szemcseppes helyi érzéstelenítéssel történik, és a beavatkozást követő pihenőidőszak után a lencse semmiben sem korlátozza a pácienst, aki gond nélkül végezheti megszokott napi tevékenységeit.

szemműtét rövidlátó leadAzoknak sem kell feladni a szemüveg-mentes élet reményét, akiknek a fénytörése mínusz 12 dioptriánál is magasabb. „Azzal, hogy az úgynevezett ICL lencsék pár éve már Magyarországon is elérhetők, azok is visszakapták az esélyt a tökéletes látásra, akiknek korábban a nagy dioptria vagy vékony szaruhártya miatt nem javasolta a lézeres műtétet az orvos” – mondja dr. Perényi, aki szerint azoknak is ajánlott a rendszeres szemvizsgálat, akik nem tapasztalnak látásromlást. A kontroll során ugyanis fény derülhet cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szürkehályogra, zöldhályogra és egyéb örökletes betegségekre is.