Gigantikus díszlettel, igazi ünnepi hangulatban indult útjára szombaton a 10. Marie Claire Fashion Days a Millenáris Parkban. Zséda, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Törőcsik Franciska, Trokán Nóra, Szamosi Zsófia, Mádai Vivien és Király Viktor a legnagyobb magyar tervezők 2019. tavasz-nyári kollekcióiban tündököltek a kifutón.

Élénken él bennem a kép, amikor tíz évvel ezelőtt összesen hat bemutatóval elindítottuk a Marie Claire Fashion Days-t. Akkor még csak álmodoztunk arról, hogy a divatmozgalom egyszer egy nagyszabású, a magyar divat ügyét támogató olvasói rendezvénnyé növi ki magát. Most pedig itt vagyunk a Millenáris Parkban, ahol teltházas bemutatókat látunk, ahol az évek során nincs olyan hazai tervező, aki nem lépett volna legalább egyszer a Marie Claire Fashion Days kifutójára. Büszke vagyok arra, hogy tíz év alatt Budapest egyik legjelentősebb divatünnepévé váltunk, melyre mindenki egész évben izgatottan készül. Szombat este, a szakmai nap zárásaként a kifutón a legelismertebb sztárokkal, teltházas bemutatókkal ünnepeltük a tizedik születésnapunkat. Napközben megválasztottuk Az év street style szettjét, valamint exkluzív showjával idén is elkápráztatta a közönséget a Romani Design. Ma folytatódik az ünneplés, sok szeretettel várjuk a divat szerelmeseit a Millenáris Parkba!” – csábít mindenkit László Krisztina, a Marie Claire Magazin főszerkesztője.

Ugyan nem most állok először a Marie Claire Fashion Days kifutóján, mégis ugyanaz az izgalom járt át a show kezdete előtt, mint anno. Ez egy óriási gyakorlatot igénylő szakma, amire teljesen máshogy kell felkészülni, mint az én színpadi jelenlétemre. Az a pár másodperc viszont egy igazi csoda volt, amíg végigvonultam a kifutón. Főleg azért, mert Sármán Nóri ruhái álomszerűek, megtisztelő, hogy az ő outfitjét viselhettem idén. Többször dolgoztunk már együtt, a Cannes-i Filmfesztiválon is Nóri szettjét viseltem. Az évek során az abszolút kedvencemmé vált. Mivel a színházban sokat kell öltözködnünk, a hétköznapokban egyébként az egyszerűségre, kényelemre törekszem, a lazább darabokat részesítem előnyben, de nagyon szeretek olykor hercegnővé válni” – mesél élményeiről mosolyogva Trokán Nóra, aki druszája, Sármán Nóra gyönyörű fekete ruhájában nyűgözte le a közönséget.

Szamosi Zsófiát, az Oscar-díjas Mindenki rövidfilm szereplőjét is furcsa érzés kerítette hatalmába a kifutóra lépés előtt. Zsófi is napi szinten áll ki közönség elé a színházban, a kifutó világa azonban teljesen más légkört teremt.

Bevallom, izgultam, hiszen modellként még sosem álltam ennyi ember előtt, de úgy fogtam fel, mint egy új szerepet és igyekeztem hitelesen alakítani, ugyanakkor önmagam maradni. Közben az a legérdekesebb, hogy mindezt átgondolni sincs ideje az embernek, mert már véget is ér az a néhány másodperc. Tomcsányi Dórit már régebb óta figyelemmel kísérem és örülök, hogy idén az ő ruháját viselhettem, ugyanis nagyon közel áll hozzám a szín-és stílusvilága. Nyáron szeretem az élénk színeket, azt a játékosságot, ami a ruháiból árad. Hétköznap azért én is a praktikumra koncentrálok, de egy kerti partiban, esti buliban szívesen megjelennék egy hasonló Tomcsanyi outfitben” – mondja Szamosi Zsófia, akinek „Egy nap” című filmdrámáját most játsszák a magyar mozikban.

10. Marie Claire Fashion Days képgaléria

Ennyire talán csak érettségi és államvizsga előtt izgultam, megremegett a lábam a kifutóra lépés előtt, pedig nem vagyok egy félős csaj. Ez egy óriási kihívás, ugyanakkor egy szenzációs élmény” – teszi hozzá Mádai Vivien, aki a NUBU összeállításában lépett a kifutóra.

Zséda egy picit a múltba repített vissza minket a klasszikus vintage stílust megjelenítő Anna Daubner ruhájával, Ónodi Eszter a legendás 6:3-at idézte meg törtfehér és sötétkék, csíkokkal tarkított Celeni outfitjével, Döbrösi Laura, az Aranyélet sztárja a magyar huszártradíciókat ötvözte a cirkusz világával a Cukovy izgalmas formavilágú ruhájában, Törőcsik Franciska Firenzébe kalauzolta a divatkedvelőket az Elysian gyönyörű reneszánsz, törtfehér estélyijében, míg az est egyetlen férfi sztármodellje, Király Viktor egy sportos NUBU outfitben nyűgözte le a közönséget.

Természetesen nem csak a kifutón, hanem a nézők soraiban is találkozhattunk hírességekkel. A tavalyi évekhez hasonlóan a jubileumi Marie Claire Fashion Daysre eljött Eszenyi Enikő, Mihalik Enikő, Balla Eszter, de ott volt Wolf Kati, Rezes Judit, Bombera Kriszta és Tokár Tamás is párjával.

A Marie Claire Fashion Days első napján kihirdették Az év street style szettje pályázat nyerteseit is. A szakmai díjat Dr. Hollósi Barbara, a Hungária Pezsgő különdíját Somogyvári Edit, míg a közönségdíjat Szabóné Rozsnyay Gabriella nyerte. A szombati nap egyik legnépszerűbb programja az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a Romani Design showja volt, melyen Szalontay Tündét és Horányi Julit is megcsodálhatta a közönség egy-egy autentikus darabban.

A színes bemutatókat ezúttal is fotózkodás, koccintás és nagy beszélgetés zárta felidézve az elmúlt tíz év legizgalmasabb élményeit.