Az átlagnál magasabb transz-rezveratrol tartalommal rendelkeznek a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok vörös borai, derült ki a bevizsgálás során. Az eredmények azt mutatják, hogy több borcsalád is bővelkedik abban a vegyületben, amely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Ebben nagy szerepet játszik a minőségi előállítás, amely mellett a Twickel Szőlőbirtok már több mint két évtizede elköteleződött.

Korábban az év molekulájának is megválasztott transz-rezveratrol egészségvédő hatása már hosszú évtizedek óta kutatott, és mára már bizonyított, állítja Dr. Márk László kémikus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kutatója. A közelmúltban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a magas transz-rezveratrol tartalommal rendelkező borok nagy mértékben hozzájárulnak közérzetünk és egészségi állapotunk javításához. A jótékony vegyület, amely – a gyümölcsök, és így a kékszőlő héjában is megtalálható – elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását gátolja, megelőzve így egy esetleges trombózist.

bor 1A kutató elmondása szerint a vörös borok átlagos transz-rezveratrol tartalma 2 mg/l. Ez egyes Twickel borok esetében azonban jóval magasabb értéket mutat. A bevizsgálás során kiderült, hogy a 2015-ös Kajmád merlot 2, 67 mg/l, a Kajmád CF 3, 38 mg/l transz-rezveratrolt tartalmaz, míg a 2012-es Zichy Merlot 5,37 mg/l-t.

Hadobás Béla élelmiszermérnök, a Twickel ügyvezetője az eredmények kapcsán kiemelte: „A borfogyasztás jótékony hatásai régről ismertek, de csak a közelmúlt kutatásai bizonyították. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mint minden élelmiszer esetében itt is a minőség és a mérték számít. Az, hogy a Twickel vörös borai, főleg a Merlot ilyen nagy mértékben tartalmazzák ezt a jótékony polifenol vegyületet annak köszönhető, hogy a minőségi feldolgozásra nagy hangsúlyt helyezünk; kiemelten figyelünk a kék szőlő héjon történő erjesztésére, áztatására, a héjon áztatás idejére, hőmérsékletére és a maceráció technológiájára.”