A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 6. alkalommal rendezi meg Örömúszás című programját, ahol a két legfontosabb cél: a közös sportolás élménye és az integráció, ugyanis az eseményen fogyatékossággal élők és épek úszhatnak együtt. Az eddigiektől eltérően ezúttal a társrendező MOM Sport biztosítja a helyszínt, mely a szervezők reményei szerint egy hosszútávú együttműködés első állomása.

Az elmúlt években már öt alkalommal rendeztek integrált úszógálát, melyen összesen mintegy 1000 résztvevő mozoghatott együtt. Sikere talán abban rejlik, hogy az esemény nem a szó klasszikus értelmében vett verseny, hiszen itt mindenki győztes, aki saját korlátait legyőzve úgy dönt, hogy nevez a futamok valamelyikére.

Egyesületünk Örömúszás névre hallgató programja azt hivatott hangsúlyozni, hogy a medencében mindenki egyenlő, hiszen egészségi állapottól és edzettségi szinttől függetlenül bárki, bármely korosztályból megtapasztalhatja, hogy milyen nagy erőt ad és mekkora energiát szabadít fel a közös sport. Bízunk benne, hogy ennek élményét a résztvevők át tudják emelni a mindennapokba, és akár azok is kedvet kapnak a sporthoz, akik eddig egyáltalán nem éreztek magukban késztetést erre. Az Örömúszáson olyan emberek is megtapasztalhatják a verseny élményét, akiknek ez nem a mindennapjaik része” – mondja dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. – „A verseny futamai négyfős váltókban zajlanak, a táv mindenki számára 25 méter. A résztvevők egyenlő esélyekkel indulhatnak, akik nem tudnak magabiztosan úszni, segédeszközt is használhatnak. Az idei rendezvény témája a farsang, így azért, hogy még jobban fokozzuk a hangulatot, záróakkordként álarcos futamot is tartunk” – tette hozzá az egyesület vezetője.

Az eseménynek helyszínt biztosító, egyben társrendező MOM Sport élen jár a fogyatékossággal élők sportolásának támogatásában, és minden olyan programban szívesen vállalnak szerepet, amely új üzenetet fogalmaz meg és társadalmi szempontból fontos. Évente több hasonló kezdeményezésben vesznek részt – úsztak már náluk pikkelysömörrel élők, transzplantáltak és értelmi fogyatékosok is –, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Örömúszását először rendezik a Hegyvidék sportközpontjában.

örömúszás 2019Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a MOM Sport a mozgás kapcsán élen járjon az esélyegyenlőség  megteremtésében. Tevőlegesen hozzájárulunk ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő profi vagy amatőr sportolók versenyezhessenek nálunk. Mivel a sportközpont 100%-ban akadálymentes, számos ilyen jellegű megkeresés érkezik hozzánk, és a létesítmény telítettségétől függően mindig nyitottak vagyunk az együttműködésre, amely minden esetben a  speciális tapasztalattal rendelkező szervezetekkel együtt történik. Olyannyira, hogy a saját rendezésű Fitparade elnevezésű fitness versenyünkön parasportolóknak is lehetőséget biztosítunk a versenyzésre a szakszövetséggekkel együttműködve. Mindezek mellett a társadalmi felelősségvállalás keretén belül más területeken is szeretnénk segítséget nyújtani. Éppen most zajlik a XII. kerület lakói számára ingyenes önvédelmi tanfolyam, melynek szükségességére sajnos maga az élet hívta fel a figyelmet, hiszen több nőt is ért atrocitás, sőt tragédia is futás közben. Mivel hamarosan kitavaszodik, ismét sokan mennek a szabadba futni, és segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ha támadás ér valakit, ne váljon áldozattá. Ezért szerveztünk ingyenes önvédelmi szemináriumot nőtársaink számára, továbbá a Pánikgomb applikáció használatával a kerület határain belül azonnali segítség hívható egy esetleges támadás során. Úgy gondolom: a sport szerepe minden élethelyzetben pozitív; egészséget, élményt, tartást, kitartást, magabiztosságot ad. Bízom benne, hogy az Örömúszás résztvevői is megtapasztalják ezt” – hangsúlyozza Buranits Ildikó, a MOM Sport ügyvezetője.

Örömúszás

Fővédnök: Kovács-Kézdi Réka paraúszó és Czanik Balázs fitness edző.
2019. március 3., 12.00 órától
MOM Sport uszoda, Budapest, XII. ker., Csörsz u. 14-16.
Nevezés, információ: mozdulj@hotmail.hu