1771 szócikkben 1753 önálló, illetve 568 alcímszó valamint 35 536 példamondat – idén mutatták be A magyar nyelv nagyszótára sorozat 7. tagját. A magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása 240 év történelmi, társadalmi változásainak nyelvi lenyomatát mutatja be.  A több mint húsz kötetesre tervezett mű elsődleges célja a szavak jelentéstartalmának kibontása és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása.

A történeti jellegű értelmező szótár a mai szókészlet mellett a korábbi nyelvtörténeti korszakok szótörténeti változásait is bemutatja, emellett abban is kivételes, hogy a szavak lexikográfiai leírását nem korábbi szótárak, hanem a saját összeállítású szöveggyűjteményben található adatok elemzésével végzi. Ez azért hasznos, mert így eredeti példamondatokkal mutatja be a címszavak jelentéseit. A sorozat mintegy 110 ezer címszót dolgoz fel, az irodalmi és köznyelv szókincse mellett a különböző csoport- és rétegnyelvek, nyelvjárások és szlengek szókészletéből is válogat. Emellett a források gazdag műfaji és szövegtípusbeli választéka lehetőséget ad stílustörténeti kutatások vagy nyelvhasználat-történeti vizsgálatok elvégzésére is.

A Nagy Magyar Szótár elkészítéséről még 1830-ban döntött a Magyar Tudós Társaság, ám a modern nagyszótár adatgyűjtése csak 1985-ben indult el, elektronikusan rögzített és adatbázisként használható szövegtest, azaz korpusz összeállításával. A több tíz éves gyűjtőmunka eredményeként 2015-re egy kb. 30 millió szövegszavas, 1772 és 2010 között keletkezett szövegeket tartalmazóadatbázis jött létre.

A magyar nyelv nagyszótára borító35 536 példamondat a most megjelent VII.kötetben

A most megjelent VII. kötet az elmúlt csaknem 240 év szókincséből merít, azel szótól az elzüllik szóval bezárólag.  A szótári rész 1771 szócikkben 1753 önálló, illetve 568 alcímszót, továbbá 41 értelmezett szókapcsolatot dolgoz fel, összesen 9162 jelentésegységre bontva. A szavak használatának, jelentéseinek bemutatását 35 536 példamondat gazdagítja.

A sajtóbemutatón jelen volt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki méltatta e nagy akadémiai vállalkozást. Tompa Andrea író A magyar nyelv nagyszótárának irodalmi és kulturális jelentőségéről, valamint az irodalom és szótár kapcsolatáról beszélt. A rendezvény házigazdája Prószéky Gábor, a Nyelvtudományi Intézet igazgatója volt.

Online formában is elérhető a szótár

A mai kor szellemének megfelelve a szótár webes formában is elérhető. A keresést megkönnyítve a szócikkek XML formátumú dokumentumok szerkesztésére szolgáló programmal íródtak, és a szócikkek fizikai megjelenésének paramétereit logikai címkékhez rendelték hozzá. „Ma már nem kérdés, alkalmazkodnunk kell a generációkhoz köthető társadalmi változásokhoz, éppen ezért nagyon fontosnak tartottuk a szótár webes elérését. Hogy mindez megvalósulhasson, óriási erőket mozgósítottunk. Kb. húsz lexikográfus készíti a Nagyszótárt, munkájukat informatikus, filológiai szakember, komoly lexikográfiai tapasztalattal rendelkező belső lektorok, valamint szaklektorok is segítik, akik a szaknyelvi szavak értelmezéseit szakmai szempontból ellenőrzik” – mondja Ittzés Nóra, A magyar nyelv nagyszótárának főszerkesztője.

MEGOSZTÁS