Biztonsági konvojban, erős rendőri felvezetéssel érkeztek meg Budapestre Az Inkák Aranya kiállítás kincsei. A műtárgyak egy tehergép fedélzetén landoltak Ferihegyen, majd innen jelentős biztonsági kíséret mellett tették meg az utat a belvárosba. A Király utcát és környékét erre az időre hermetikusan lezárta a rendőrség.

Az Inkák Aranya kiállítás március 13-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a hárommilliárd forint összértékű tárlat egy jelentős részét a világhírű perui Aranymúzeum adta kölcsön. A több száz műtárgyat rejtő különleges dobozokkal a konvoj a repülőtérről a belvárosi KOMPLEX felé indult.

– A tárgyakat elkísérte az Aranymúzeum igazgatója, valamint speciálisan kiképzett műkincs védelmi szakemberek, akik nélkül egy métert sem tehetnek a leletek – mondta Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs igazgatója.

Az Inkák Aranya biztonság 1Az inka emlékekre két nap akklimatizáció vár, amelynek során folyamatosan ellenőrzik a levegő hőmérsékletét, valamint a páratartalmát. Utóbbinak folyamatosan 50% körül kell lennie, hogy a kincsek ne sérüljenek. – A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik tárgy 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük – tette hozzá Oláh Zsuzsanna.

Az inkák aranya kiállítás több ezer év történetét és egy elveszett civilizáció titkait mutatja be március 13-tól.