A téli hónapoknak végre búcsút intve, a tavasz kapujában egyre erősebben vágyunk az üde, ropogós salátákra, változatos ízekre. Persze ilyenkor még nem vagyunk eleresztve helyben termesztett friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, ezért abból kell főznünk, amink van. Gyepes Gabojsza gasztroblogger bebizonyítja neked, hogy az első napsütötte hetekben sem kell lemondanod az ízletes salátákról, ha pedig március 22-24. között ellátogatsz a Gardenexpóra további ihleteket meríthetsz a tavaszváráshoz. Ne hagyd ki Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítását, kérj személyre szabott tippeket a tökéletes konyhakert kialakításához Topor Erika kertészmérnöktől. Törj ki a négy fal közül, irány a Budapest Aréna!

Tudtátok, hogy a zeller az új karfiol?

Az utóbbi egy-két évben igencsak feltornázta magát az alapanyagok ranglétráján, és egyszerű leveszöldségből a séfek nagy becsben tartott kedvence lett. A világ vezető éttermeiben mára az egyik legtrendibb alapanyagnak számít, akár nyersen, akár egyben sütve, esetleg  meglepő módon vega gyrosként elkészítve. A saját konyhánkban használhatjuk nyersen isteni salátákban, krumpli helyett pürében, vagy hasábban sütve, de gombákkal is mennyei íz-párosítás!

Gardenexpó zeller 1Most lássunk egy tápláló és egészséges alapanyagokból készült, nem mellesleg húsmentes fogást: egy chia magos, almás zellersalátát, remoulade-szerű mártással.

Hozzávalók négy adaghoz:

  • egy közepes méretű zellergumó hámozva, julienne-re vágva
  • 1-2 savanykás alma julienne-re vágva
  • 1 fej lilahagyma, hámozva, vékonyra szeletelve
  • 1 kiskanál méz
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
  • pár szál újhagyma zöldje, vékonyra szeletelve
  • 1 zöld friss chili, szeletelve
  • só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

Gardenexpó zellersalátaA mártáshoz:

  • 4-5 evőkanál majonéz
  • 1-2 apró ecetes uborka
  • kiskanálnyi, hideg vízzel leöblített kapribogyó
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál aprított salottahagyma
  • pár tekerésnyi frissen őrölt bors

Elkészítés:

A mártáshoz a majonézben keverd el a nagyon finomra felaprított hozzávalókat.
A salátához először sózd meg a vékonyra szeletelt lilahagymát, és keverd el a mézzel és az almaecettel. Pár percig pácold, majd forgasd össze a julienne-re vágott almával és zellerrel, valamint a chia maggal, petrezselyemmel és zöld chilivel. Halmozd a tányérra, és kínáld a mártással, amiből mindenki ízlése szerint keverhet a salátához. Egészségetekre!

Gardenexpó zeller 2Alakítsd ki a saját konyhakerted!

A helyben termett friss zöldségeknél és gyümölcsöknél kevés izgalmasabb dolog létezik a gasztronómiában, és csak hab a tortán, ha az ember a saját kertjéből szedheti össze a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Egy jól működő, a mindennapi rohanás mellett sem megterhelő konyhakert kialakítása azonban nem egyszerű feladat. Szerencsére március 22-24. között, a Gardenexpón erre is kínálunk megoldást! A háromnapos rendezvényen minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől, a többi között konyhakert témakörben. Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállításán a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz, válogathatsz az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ki ne hagy az évszak legizgalmasabb rendezvényét!

Recept: Gyepes Gabojsza