Tatár Csilla és Marton Adrienn társaságában gördült be a Szakma Sztár Fesztiválra a Szakmavilág hatalmas kamionja, amely ismét országos roadshow-ra indul. A rendhagyó VR-aktivitás segítségével a csinos hírességek is kipróbálhatták az építőipar, autóipar, vendéglátás vagy a divatvilág izgalmas feladatait.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara VR-élményekkel szeretné segíteni a fiatalokat, hogy könnyebben hozzák meg életük egyik első nagy döntését. A nyolc méter hosszú, kinyitott állapotában hét méter széles kamion már a mérete miatt is elég figyelemfelkeltő, amit intenzív lila színe tovább fokoz. A modern helyszínen nyolc fiatal próbálhatja ki egyszerre, hogy milyen izgalmas feladatokkal találkozik egy építőipari szakember, egy autószerelő, egy szakács vagy éppen egy divattervező. A Szakma Sztár Fesztiválon Tatár Csilla és Marton Adrienn is megismerkedhetett a rendhagyó, edukációs, virtuális installációval.

Marton Adrienn, Vörös Gubicza Zsanett és Tatár Csilla
Marton Adrienn, Vörös Gubicza Zsanett és Tatár Csilla

Marton Adrienn gyermekeinék még van ideje meghozni a nagy döntést. „Annyi biztos, hogy én támogatom majd őket, így biztosan jól fogják megélni a szakmaválasztást” – árulta el az ételstylist. „Mindenképpen azt fogom tanácsolni, ami nálam is bevált. Több szakma van a tarsolyomban, és nem féltem váltani, mert megéreztem mi az, ami igazán boldoggá tesz. A lényeg az, hogy azt csinálják, amit szeretnek, és akkor sose fogják munkának érezni, hanem igazi hivatássá válik számukra. Ezt most is mondom nekik, hiszen nem csak a nagy döntés pillanatában érzem fontosnak, hanem az iskolás évek alatt is.”

A kamion interaktív lehetőségét kihasználva Csilla a vendéglátás szakmacsoporttal ismerkedett a virtuális szemüveg segítségével. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy pontosan tudtam, hogy mit szeretnék csinálni, nekem nem volt kapunyitási pánikom, ahogy ezt most szoktuk nevezni, hanem kiskorom óta erre a pályára készültem, így nagyon tudatosan mentem ebbe az irányba” – avatott be Tatár Csilla abba, hogyan jött a műsorvezetés az életébe. Természetesen kisfia kapcsán már elgondolkodott azon, milyen tanácsokkal látja majd el a pályaválasztás során. „Abban bízom, hogy Milán nyitott marad annyira a világra, hogy pusztán csak egy kis útmutatásra lesz szüksége ahhoz, hogy megtalálja azt, amiben igazán önmaga lehet. Szerintem alternatívákat lehet nyújtani a gyereknek, és az én feladatom az, hogy a lehetőségét megteremtsem annak, hogy egy olyan pályát választhasson magának, amiért azt érzi, hogy érdemes minden reggel felkelnie.”

Szakma Világ 1Az MKIK kamionja idén 52 helyszínre látogat majd el országszerte, a pályaválasztás előtt álló fiatalok egészen május végéig ismerkedhetnek a kamion által biztosított virtuális tartalommal. A roadshow első állomásán, a Szakma Sztár Fesztiválon Tatár Csilla és Marton Adrienn Vörös-Gubicza Zsanettel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatójával beszélgetett a pályaválasztás kapcsán a szülői szerepekről.