Kártékony vendégek mindenki kertjében megfordulnak, csak az nem mindegy, hogy mennyien vannak. Néhány pajor, lóbogár vagy fonálféreg aligha árthat a gondosan ápolt gyepnek, de több ezer vagy milliónyi példány már komoly pusztítást végez a zsenge gyökérzetben. Mostanáig csak vegyszer kijuttatással vagy kényes mikrobiológiai szerekkel védekezhettünk ellenük, de egy új magyar fejlesztésnek köszönhetően már természetes úton is távol tarthatjuk őket a kertünktől.

Ha nem figyelünk oda, úgy elszaporodhatnak a kártevők a kertünkben, hogy abban aligha lesz benne köszönet az ideiszezon végéig.

Április végén, május elején indult a cserebogarak rajzása. Ilyenkor a nőstények petét raknak a talajba, amik kikelve pajorlárva életet élnek, majd több vedlés után gyökérrágókká válnak hároméves fejlődésük végéig. A lótetű szintén májusban az éj leple alatt párosodik és egy nyáron akár 400-500 darab petét is lerakhat. Nagy gondot okozhatnak ebben az időszakban a hangyák, a levéltetvek, a burgonyabogarak és a puszpángmolyok is, hogy csak néhányat említsünk a leggyakoribb kártevők közül.

kártevő kert bogár hernyó pixaÉvről évre nagyobb a rovarkártétel

Molnár Gábor Éva kertészmérnök, a kertfuvesites.hu alapítója arról beszélt, hogy a rovarkártétel évről évre nagyobb, mert természetes ellenségeik nincsenek, ráadásul a nagy esőzések után a hirtelen felmelegedéssel nagyszámú rovarmegjelenésre lehet számítani.

A talajlakók elrágják a gyökereket, kitúrják a palántákat, a földfelszínen élők pedig a növények levelét teszik tönkre. A pajorok a termő gyümölcsfákat a táplálékforrástól és vízforgalomtól elvágják, így azok szenvedve pusztulnak ki. A lótetű mindent megrág a konyhakertben és a gyepet is feltúrja. Ebből is látszik, hogy milyen horderejű problémáról van szó, amit érdemes időben kezelni” – fogalmazott a szakértő.

A kártevők ellen védekezhetünk vegyszerekkel, de ha természetbarát módszert szeretnénk alkalmazni, akkor maradnak a bio alternatívák. Ilyen levéltetű ellen a káliszappan, krumplibogár ellen a folyékony biológiai rovarölőszer.

kártevő kert bogár 1Új alternatíva a talajlakók vegyszermentes visszaszorítására

Egységesen ezek egyike sem tudja kiirtani a talajlakókat, ezért Szabó István szakmérnök kifejlesztett egy technológiát, amely új alternatívát nyújt a talajban élő kártevők vegyszermentes visszaszorítására.

A fejlesztés fő mozgatórugója a talaj biológiai egyensúly fenntartása és visszaállítása. Arra törekedtünk, hogy egyszerre legyen hatékony, mindenki számára elérhető, természetes és sokoldalú a termékskála. Az újdonság, hogy az Esstence olyan technológiai folyamatokat, elemeket tartalmaz a kiváló alapanyagokon túl, mely révén hazai és nemzetközi versenyeken is rangos díjakat érdemeltünk ki vele” – fogalmazott Szabó István, a STE Sprout Technologies Kft. cég vezetője, fejlesztő szakmérnöke.

kártevő kert 1István hozzátette, hogy a speciális gilisztahumusz kiválóságát sajátos természetes technológiai elemekkel, aromás növénykeverékekkel összesítve, a mikrofauna életalkotói a biológiai optimum felé tolja, és az Esstence Bug Stop használata a kártevők számára talajon belül igen kedvezőtlen feltételeket teremt.

Korábbról jól ismert mikrobiológiai szerekkel ellentétben a tárolási és felhasználási megkötések nincsenek szorosan időkorlátba szorítva az Esstence Bug Stop használatában.

A termékkörre alapozott kiskerti gazdálkodás és kertművelés újra sok felhőtlen örömöt adhat az emberek széles tömegeinek akár vidéken, akár a városi környezetben használva. Mindenképpen új irány, mely valós igényekre ad valós megoldásokat” – nyilatkozta Szabó István, majd hozzátette: jelenleg is számos újításon dolgozik, és tervei szerint még az idei évben piacra kerül az örökzöldek táplálására valamint a kerti tavak egyensúlyának kialakítására szolgáló terméke is, amit a kertfuvesites.hu webáruház értékesít.

MEGOSZTÁS