A forró évszakban szívesen viselünk nyitott lábbelit, ami ideális választás ilyenkor, hiszen jól szellőzik, s ezzel megelőzi az izzadást és a kellemetlen szagok kialakulását, illetve a gombásodást. De mi kell ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a nyári cipőnkben?

Van, aki szinte az egész szezont papucsban vagy szandálban tölti, ezért nagyon fontos, hogy az megfelelő legyen. Talán a cipő az a ruhadarab, melyet minden évszakban a legnagyobb odafigyeléssel választunk meg. Mint minden cipő esetében, a nyári lábbelik kiválasztásánál is a legfontosabb szempontok: a kényelem és az egészség. Természetesen nem elhanyagolható tényező a szépség sem! De a cipő stílusánál, a személyiségünknek, ízlésünknek megfelelő külleménél is lényegesebb, hogy órákig tartó, vagy akár egésznapos viselésekor is jól érezzük magunkat benne. És persze hogy ne okozzon egészségügyi károkat! Egyértelmű: legjobb, ha kényelmes is, szép is, amit viselünk. Emellett még a tartósságot emelném ki. Egy igazán profi – minőségi anyagokból, általában bőrből készült – cipő nem olcsó, viszont több szezont is megbízhatóan kibír, így a befektetésünk megtérül, főleg, hogy egyéb hosszú távú előnyökkel is jár…

Jó papucs = szép és egészséges láb

Ne feledjük azt sem, hogy a lábbeli minősége hatással van a lábunk kinézetére, szépségére! Hogyan is? A jó talpkiképzésű papucs – azáltal, hogy megfelelő alátámasztást nyújt a lábnak – hozzájárul  a statikai eredetű bőrkeményedések, tyúkszemek megelőzéséhez és kezeléséhez. Ezek a lábproblémák nem csak fájdalmat és kellemetlen érzést okoznak, ezzel rontva az életminőséget, hanem – finoman szólva – esztétikailag is kifogásolhatók. Ez utóbbi különösen fontos nyáron, amikor a lábfej sokkal inkább szem előtt van, így ilyenkor még fontosabbá válik (a lábbeli mellett) a láb kinézete is. Ezért a lábápolás nyáron talán még lényegesebb, mint az év többi szakában, hiszen a szép láb az igényes megjelenés egyik elengedhetetlen eleme.

láb kompressziós terápia leadEzüstkolloid lábgombára is

Láb- vagy körömgombát könnyű összeszedni, főleg egy-egy nyaralás vagy strandolás alkalmával. Egészségügyi probléma esetén mindig az a legjobb, ha első körben természetes, környezet- és emberbarát megoldásokat keresünk. Rengeteg olyan gyógyír létezik, mely egyszerre kíméletes és hatékony.

Az ezüstkolloidot például kórházakban is alkalmazzák súlyos égési sérülések kezelésére, mivel amellett, hogy nyugtatja és fertőtleníti a bőrt, egyáltalán nem csíp. Ez az átlátszó folyadék, mely leginkább tiszta vízre emlékeztet, több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát, és penészt képes elpusztítani, miközben a testbarát “jó bacilusokat” megkíméli. Vizsgálatokkal igazolt tény, hogy szokatlanul gyorsan hat, kb. 5-6 perc leforgása alatt pusztítja el a kórokozókat.

Az ezüstkolloid egyedi tulajdonságai közé tartozik, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunissá válni az ezüstrészecskék hatására, mint ahogy ez az antibiotikum esetében gyakran előfordul. Ez a gyógyír rendkívül sokoldalúan felhasználható. A láb- és körömgomba, valamint szemölcsök kezelése mellett akár bőrrák esetén, valamint napégésre is használható. Olyannyira kíméletes és megbízható, hogy egyes szülők ezt használják az újszülöttek köldökcsonkja kezelésére is, hiszen az általában erre alkalmazott alkohollal ellentétben nem szárítja a bőrt. Az ezüstkolloid belsőleg is alkalmazható és biztonságosan lenyelhető (kivéve fémallergia esetén).

lábak Hansaplast pixa leadÉrdekesség, hogy az ezüstöt nemcsak ebben a formában használják fertőtlenítő hatása miatt. Léteznek zoknik, harisnyák, melyek ezüstszálat tartalmaznak, s ezzel hatnak a lábproblémák ellen.

A bacillusölő és sebgyógyító teafaolaj

Egy másik hasonló, szintén természetes szer a teafaolaj, mely elfogyasztva (vagyis belsőleg alkalmazva) mérgező hatású, a bőrön azonban nagyon erős gyógyító. Szintén jó többek között a tipikus nyári nyavalyákra, a láb- és körömgombára. Ezek mellett rengeteg bőrgyógyászati probléma, fertőzés kezelésére alkalmazható, erőteljes antimikrobális, fertőtlenítő és gombaölő hatásának köszönhetően. Amellett, hogy fertőtlenít, elősegíti a sebgyógyulást is. Bőrfertőzések, vágott sebek és horzsolások, pattanások, száj- és ínygyulladás esetén is bevethető. A teafaolaj egyébként számos kozmetikum, sampon, arctisztító, krém összetevői között megtalálható, de “tisztán” is megvásárolható.

Érdemes házi gyógyszertárunkat kiegészíteni ezzel a két természetes szerrel, hiszen sokoldalúságuk miatt egész biztosan hasznunkra lesznek. Bár önmagában a lábunk újbóli széppé és egészségessé varázsolása miatt is megéri beszerezni őket!

MEGOSZTÁS