Szikrázó napsütéssel, mennyei barackos finomságokkal, exkluzív gasztro-workshopokkal várta vendégeit a VIII. Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján. A Zemplén kapujában rendezett eseményre az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is sereglettek a barackimádó ínyencek.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokan ünnepeltük együtt az abaúji kincsünket, a gönci barackot itt Boldogkőváralja szívében, a BESTILLO-kertben. Idén a családias hangulat, a tudatos táplálkozás és a térség gasztronómiai eszenciái, az érzékszerveink kényeztetése játszották a főszerepet, emellett családi-és gyerekprogramok, utcazenészek, koncertek és izgalmas workshopok tették még színesebbé a barack egynapos ünnepét. A mozgalmas vigassági hangulat mellett mindenki kikapcsolódhatott a kényelmes babzsákfotelekben és függőágyakban, átélve az igazi chill-élményt. Örülök, hogy a mosolygó barackok mellett ennyi mosolygó arccal találkozhattunk és még inkább szárnyra kelt a gönci hungarikumunk híre” – meséli boldogan Czakó Mónika, a Gönci Barack Vigasság megálmodója.

Fotó: @szindbadazutazo
Fotó: @szindbadazutazo

Jókuti „Világevő” András, a VIII. Gönci Barack Vigasság gasztro-workshopjainak moderátora ugyan ritkán jut el a gönci barack hazájába, de amikor ott jár, mindig mélyen magába szívja a barackos élményeket és persze az ellenállhatatlan illatokat. A pálinkát csak mértékkel fogyasztja, viszont él-hal az igazi lédús gönci barackért.

A Gönci Barack Vigasság egy igazán példamutató kezdeményezés: ahogy a BESTILLO felkarolja a helyi alapanyagot, az abaúji térség hungarikumát, a kajszibarackot, azt tanítani kellene. Erre a minőségi gyümölcsre épül ez az egyedülálló fesztivál, ami mindenféle kreatív formában tálalva bárkit levesz a lábáról: legyen az pálinka, sütemény, lekvár, szósz, chutney vagy szörp, a lista kifogyhatatlan. Ugyan nem vagyok túl nagy pálinka fogyasztó, de ha iszok, mindenképp olyat, amit nem kell jéggel élvezhetőbbé tenni és gyorsan ledönteni, hanem lehet ízlelgetni az aromákat. Utazásaim során az egész világban azt látom, hogy mindig az adott helyen termő különleges, tiszta alapanyagok bírnak a legnagyobb vonzerővel, én is folyamatosan ezeket az élményeket vadászom, amit itt Boldogkőváralján maximálisan megkaptam. Bárcsak több ilyen értékteremtő megmozdulás lenne az országunkban” – mondja Jókuti András, gasztroblogger.

Fotó: @szindbadazutazo
Fotó: @szindbadazutazo

A Vigasság szakmai workshopjain megtudhattuk, hogy kapcsolódik össze a pálinka és a Michelin csillagok világa, az encsi Anyukám Mondta és a debreceni IKON étterem jóvoltából kovászos kenyérrel és kolbásszal megidéztük a régi idők majálisát, megtudhattuk, hogy a jó gyümölcs nem lát vegyszert és arra is fény derült, hogy miért a 40 az új 50?

„A pálinkát mindenképp érdemes az ételsor végére hagynunk, mivel általában az alkoholtartalom igénybe veszi az ízlelőbimbókat és a fogások rafináltabb ízeit jobban érezzük, ha csak utána fogyasztunk magas minőségű párlatot. Azonban, ha pálinkát iszunk, nyugodtan társíthatunk mellé zsírosabb ételeket is” – avat be a pálinkafogyasztás rejtelmeibe Angerman Öcsi, a 2 Michelin csillagos Onyx sommelier-je.

A jó minőségű pálinka nem a főzdében, hanem a gyümölcsöskertben születik, mindennek a gyümölcs a lelke. Míg régen a silányabb minőségű termésből is készítettek pálinkát, addig most fordult a kocka. Hisszük, hogy csak kiváló barackból főzhető igazi, zamatos pálinka. A korábbi trend az volt, hogy 50-51 fokosra főzték a pálinkát, de ha jó minőségű a nedű, akkor az 50 fok még eltakarja, bezárja az ízt, ha nem annyira kiváló a pálinka, akkor a magas alkohol fok még segít is neki. Azért főzzük selymesebbre, 40 fokosra, mert így igazán élvezhető, egyre jobban feltárul a zamata” – mesél a pálinkafőzés titkairól Czakó Gábor, a BESTILLO Pálinkák mestere.

Fotó: @szindbadazutazo
Fotó: @szindbadazutazo

A különleges workshopokat követően már csak a felhőtlen kikapcsolódásé és a táncé volt a főszerep a Vigasságon. A Kelet Brass Brand megalapozta a hangulatot, az Önkontroll Zenekar és Pély Barna szólókoncertje pedig megkoronázta a gönci barack felejthetetlen ünnepét.

MEGOSZTÁS