Tavaly szervezték meg először és máris elindult a jelentkezés a következő Hungarian Street Food Awards-ra, amely keretében a legjobb hazai street food helyeket veszi górcső alá a szakmai zsűri és a szavazó közönség. A verseny keretében amellett, hogy a 8 kategóriában kiválasztják a legjobb magyar street food helyeket, az összetett első helyezett Malmőben képviselheti Magyarországot szeptember végén az európai döntőben. A jelentkezők még július 30-ig nevezhetnek a megmérettetésre, az eredményhirdetésre pedig szeptember 21-én kerül sor.

2017-ben neves nemzetközi újságírók, séfek és rendezvényesek hívták életre az év legnagyobb és legnívósabb európai street food versenyét, az European Street Food Awards-ot, amelyen a tavalyi évben már 15 ország képviseltette magát és első alkalommal Magyarország is ott volt a résztvevők között a Karaván és a Magyar Street Food Egyesület közös szervezésében megvalósult hazai döntőnek köszönhetően.  A folytatás nem marad el, idén is megszervezik a Hungarian Street Food Awards-ot, hogy a szakmai zsűri és a közönség döntsön a legjobb street food helyekről.

Hungarian Street Food Awards 2Bővült a szakmai zsűri

A szakmai zsűri új tagja lesz idén Járai Márk, aki a zenei karrierje mellett egyre aktívabban foglalkozik a gasztronómiával is. Mellette a tavalyihoz hasonlóan zsűrizik Bánlaki D. Stella, a Forbes gasztro rovatának vezetője és Papp Regina, a WeLoveBudapest főszerkesztője. A szervezők részéről Vad-Horváth Zoltán, a Street Food Egyesület elnöke vesz részt az értékelésben. „A tavalyi évben több, mint negyvenen jelentkeztek a versenyre, és már ott is látszódott, hogy vannak olyan eddig kevésbé ismert helyek, amelyekre érdemes figyelni. A Hungarian Street Food Awards számukra is lehetőséget adott, hogy megmutassák magukat a nagyközönségnek. Idén azt várjuk, hogy még többen megmérettetik majd magukat a szakmai zsűri és a közönség előtt” – mondta el Vad-Horváth Zoltán.

Hungarian Street Food Awards 4Minőségi street food helyeket keresnek

Az európai verseny alapítói szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a street food is lehet minőségi, sőt: sok esetben ez az, amely igazán megmutatja a különböző nemzetek ételeinek sokszínűségét és kulturális gyökereinket. Ezzel a hazai Hungarian Street Food Awards szervezői is egyetértenek és hisznek abban, hogy az itthoni megmérettetés segít a minőségi helyszínek megtalálásában és a piac tisztításában. A nagyszabású megmérettetésre bármilyen hazai street food-os jelentkezhet. Nagyon örültem, hogy már a tavalyi versenyen is ennyire színes volt a felhozatal, és hogy a hazai streetfood szcéna jól fogadta a kezdeményezést. Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense a vendéglátásnak, és most már a mennyiségi bővülés mellett a minőségi javulás is egyre inkább megmutatkozik. Egyre több az igazán jót és jól kínáló hely, és mi szeretnénk ezeket felkutatni és bemutatni. Idővel szeretnénk, hogy ez a verseny és ezek a díjak egyfajta fokmérővé váljanak, ami nemcsak a szakma, de a közönség számára is hasznos lehet. Éppen ezért találtuk ki úgy a hazai válogatót, hogy az első és legfontosabb szűrő a közönség szavazata legyen, és az így előálló top indulók közül válasszon a zsűri. Mert bár közhely, de igaz, hogy a vendég véleménye számít leginkább. Izgatottan várjuk, hogy a tavalyihoz képest milyen változás lesz tapasztalható az indulók és a termékek terén. Arra számítok, hogy lesz jónéhány kifejezetten pozitív meglepetés” – mondta el Almási Gábor, Hungarian Street Food Awards egyik alapítója, a Karaván ötletgazdája és társtulajdonosa.

Hungarian Street Food Awards 3A zsűri és a közönség is szavaz

Idén is várják a legjobb vegán, húsimádó, pizza, hamburger, nemzetközi, magyaros és édes street food hely pályázóit is, ráadásul tavaly még csak különdíjként szerepelt az eredményhirdetésen a legszebb food truck díja, most viszont már előzetesen is lehet erre a kategóriára jelentkezni. Egy-egy nevező akár több kategóriában is megmérettetheti magát. A 8 kategóriából párhuzamosan a közönség szavazatai és a szakmai zsűri tesztelése és véleménye alapján áll össze a helyezettek sorrendje, és így derül ki az is, hogy ki lesz az összetett győztes, aki szeptember végén az európai versenyen képviselheti hazánkat.

Hungarian Street Food Awards 1Nemzetközi és hazai megjelenési lehetőség a tét 

A tavalyi évhez képest változás, hogy a közönségszavazásra sokkal több időt hagynak, így azokat a helyeket is lesz idő kipróbálni a szavazóknak, ahol még nem jártak eddig. A tavalyi európai döntőt Berlinben rendezték meg, akkor a Cupákos vett részt az eseményen Magyarországról. Az idei hazai első helyezett Malmőben kap lehetőséget arra, hogy bizonyítson Európa legjobbjai között, ehhez pedig 300.000 Forintos hozzájárulás is jár, melyet a kiutazásra, valamint a versenyre való felkészülésre használhat fel. A Legjobb Magyar Street Food Hely a cím birtoklásán túl kiemelt marketing támogatással kap részvételi lehetőséget a 2019-2020-ban rendezendő budapesti Food Truck Show-kon, továbbá kiemelt helyen jelenhet meg a 2020-as Paloznaki Jazz Pikniken. Az idei év újdonsága, hogy a gasztronómiára specializálódott kommunikációs ügynökség, a Socially különdíjjal jutalmazza a legjobb 2018 szeptembere után nyílt street food helyet, vagyis az év felfedezettjét, melyhez egy saját marketing stratégia és egy 3 hónapos social media támogatás jár nyereményként.

Az eredményhirdetésre 2019. szeptember 21-én az Andrássy úti Nemzetközi Street Food Fesztiválon kerül majd sor.

További információ: streetfoodawards.hu