Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. A szállodacsoport saját étteremkoncepciója még 2013-ban alakult ki Lengyelországban, középpontjában a helyi bor- és ételkülönlegességek állnak. A Winestone nem csak a hotel vendégeire számít – az utcára is nyitott, duplateraszos étteremben bárki egyszerűen, elérhető áron, a város szívében juthat autentikus és egyedülálló gasztroélményhez.

A kínálat két fontos elemből épül fel: az egyik a kitűnő minőségű magyar és külföldi borválogatás, a másik pedig a helyi ételspecialitások innovatív bemutatása, amelyeket attraktívan – például egyes fogásokat fekete kőpala táblán – tálalnak; innen ered a névben szereplő „stone” is.

Jelenleg összesen 11 ország 31 féle borát kóstolhatjuk meg, a kínálat 80 százalékban magyar borokból áll, amelyek tematikus felsorolásban jelennek meg a borlapon. Így választhatunk „könnyű és friss”, „gyümölcsös és ízletes”, „harmonikus és elegáns”, „testes és aromás” tételeket, valamint pezsgőket és champagne-t. A Winestone négyfajta saját márkás bort is kínál – Irsai, Sauvignon Blanc, Rosé és Pinot Noir –, amelyeket a Haraszthy pincészet külön az étteremnek palackoz.

A vendégek az à la carte borkínálatot a borfalon, illetve közvetlenül a bárpult elején elhelyezett borhűtőkben tekinthetik át. A Winestone Korona modern designját új színek – a zöld és a réz árnyalatai – díszítik.

A borbár nem csak a borra fókuszál, hanem az ételekhez való kapcsolódás is nagy hangsúlyt kap: minden ételhez párosítanak és javasolnak borokat. Az ételek és a borok mögé is egy-egy érdekes történetet építettek fel a felszolgálók bevonásával, így növelve a személyes interakciót.

Gran József executive chef koncepciója az egyszerűség, letisztultság. A Winestone így racionális étlapot kínál: viszonylag kevés fogást, ám azokat magas minőségben. A kínálat ételeiben is megjelennek a magyar konyhára jellemző alapanyagok, mint például a pisztráng, a kacsamáj, a tanyasi csirke és a magyar marha. A Winestone előnyben részesíti azokat a beszállítókat, akik elkötelezettek az állatjólét és a fenntartható gazdálkodás mellett.

A Winestone nem kizárólag a hotel vendégeit szólítja meg, hanem a helyi közönség számára is vonzó gasztronómiai élményt nyújt, azzal a céllal, hogy a kínálat felvegye a versenyt a környező éttermekkel és burgerezőkkel – így kapható reggeli és ebédmenü is. Az étteremnek két fedett terasza is van, a nyugodtabb Kecskeméti utca, illetve a forgalmasabb Kiskörút felé.

A hely specialitása a stone, vagyis a kőlap, illetve a gyors, ízletes, elfogadható áron készített házias, a várost jellemző ételek (gulyásleves, lángos, lecsó, pisztráng, rétes). A város és az ország a fogások nevében is megjelenik, így kapható Buda, Pest, River, illetve Hungarian stone, gyors és ízletes fogásokkal, magyar mangalicával és sajtmanufakturából származó sajtválogatással. A Winestone kínálatát saját dukkah – olajos magvakat, többek közt pisztáciát tartalmazó fűszerkeverék –, saját sonkaszeletelő asztal gazdagítja.

Az étlapon a klasszikus magyar ételek mellett a nemzetközi konyha jól ismert fogásai is megtalálhatóak – például a norvég lazacból készített gravadlax, az egyedi, torma- és cékla-pácolással házilag készített étel, valamint a saját cukrászat által elkészített Winestone sajttorta, csokoládélogóval ellátva.

A Winestone része a bejáratnál elhelyezett, az utcáról is jól megközelíthető borbolt, ahol számos hazai és nemzetközi borkülönlegességet vásárolhatnak meg a betérők. Egyúttal a Winestone-ban kóstolt összes bor kérhető palackkal, elvitelre is. A kínálatot a szakmai zsűri által vakkóstolással kiválasztott magyar tételek alkotják, kiegészítve népszerű külföldi társaikkal. Az étterem saját sommelier-t is alkalmaz, hogy segítse a borok közötti eligazodást.