Mezőkövesden indították útjára a Hímzés zászlaját, amelynek első eseményeként Árvai Erzsébet a Történelmi Magyarország térképére hímezte a matyó tulipánt. A zászló minden nagyobb magyar település érintésével december 5-én, a Lelki Trianon 15. évfordulóján érkezhet majd Beregszászba, a program egyik fő célja ugyanis az, hogy hungarikummá tegyék a beregi keresztszemest.

Szöőr Anna a beregszászi származású Sebestyén Mártával, a mezőkövesdi Charpatia Sportegyesület szóvivőjével együtt gondolkodva Mezőkövesden indította el a Hímzés zászlaját. Az esemény első felvonásaként július 6-án Árvai Erzsébet a Történelmi Magyarország térképére hímezte a matyó tulipánt.

Mivel a „Hímezz magyarra!” program egyik célja, hogy hungarikummá tegyük a beregi keresztszemest, azaz a beregszemest, a Magyarok Európában Egyesület munkacsoportja úgy döntött, hogy a zászló minden nagyobb magyar települést érintve december 5-én, a Lelki Trianon 15. évfordulóján, a vásárosnaményi Beregszem Hagyományápoló Egyesülettől érkezne Beregszászba” – magyarázta Szöőr Anna.

hímzés 5A „Hímezz magyarra!” munkacsoport a fiatalok széles rétegét szólítja meg a népi motívumok népszerűsítése céljából, ezért a mezőkövesdi Charpatia Sportegyesület várhatóan labdarúgó- mérkőzéseket szervez 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében. Erre rövidesen pályázatot nyújtanak be az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

A sportegyesület meghívja Erdélyt, Délvidéket, Kárpátalját, Felvidéket és Őrvidéket, azaz 5 alkalommal 5 utánpótláscsapatot. A rendezvénynek három alkalommal hazánktól elszakított terület ad majd otthont.

„Az esemény különlegessége az lesz, hogy a matyó fiatalok a mezükön matyó tulipánt, míg a meghívottak a tájaikra jellemző motívumokat viselnek. A hungarikum matyó hímzés népművészei ezáltal is nevüket adják  a beregszemes, a kalotaszegi, a palóc és más népi motívumokhoz az összetartozás jegyében – fogalmazott az ötletgazda.

hímzés 6A program elnevezése azért „Magyar hímzéssel, népkultúrával a nemzeti sportért”, mert minden mérkőzés előtt néptánc, vagy fúvószenekari koncert a felvezető esemény.

Szöőr Anna azért tartja fontosnak a kezdeményezést, mert a fiatalság szeret sportolni, különösen népszerű hazánkban a labdarúgás, ezért azt szeretnék, ha  a sport kedvelése  összekapcsolódna a népkultúra kedvelésével. Így Matyóföldtől egészen Beregszászig megerősödne a fiatalok lokálpatriotizmusa a patriotizmus mellett.

MEGOSZTÁS