“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” – vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a Daisuke Mission alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is. Az alkotók most újabb kisfilmmel örvendeztetik meg a közönséget: a rövidfilm a specialty kávé 6 legfontosabb kritériumát mutatja be, El Salvador és Nicaragua dűlőit járva. A mozit minden kávérajongónak ajánljuk!
Kevesen tudják, de a kávé és a bor között rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyümölcs (igen, a kávé is az!) temérdek figyelmet, körültekintést és emberi gondoskodást igényel. Az is közös bennük, hogy vannak olyan kritériumok, melyeknek muszáj teljesülniük, ha a legmagasabb minőséget keressük. A specialty kávé kategórián belül is van azonban helye egy még magasabb minőségnek: itt találjuk a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusokat – ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is – amelyek kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávénak! Ezt a fajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül.
A most debütált kisfilmből kiderül, mitől válik ez a fajta specialty kávé a legjobbak között is a legjobbá; mesél az ideális terroir kiválasztásától kezdve a legkiválóbb kávébabszemek szelektálásáig. A filmben megszólalnak a közép-amerikai kávétermelő családok is, akik első kézből osztják meg a különleges kávék titkát.
Mivel a specialty kávé egészen más, jóval magasabb minőséget takar, mint a kereskedelmi kávék, ezért otthoni elkészítésük is magasabb hozzáértést kíván. Szakértők szerint azonban, ha valaki egyszer ráérzett a minőségi kávéfogyasztás élményére, valószínűleg később már nem fogja elengedni azt.
Hogyan fogyaszd a specialty kávét otthon?
Könnyen hasznosítható tippek a Daisuke baristájától!
Jó tudni!
- A specialty kávé általában kis mennyiségben, vákuumos csomagolásban, pörkölve érkezik
- Mindig nézd meg a pörkölés időpontját, ha 2-3 héten belül van, biztos lehetsz a minőségében.
- Extra tipp: ha bontatlanul a fagyasztóba teszed, akkor tovább tart ez az idő.
- Felnyitás után viszont folyamatosan veszít frissességéből, mindig csak annyit darálj le belőle, amennyit aznap elfogyasztasz, a maradék kávét szorosan zárd vissza és tedd száraz, fénytől elzárt helyre.
- Cukrot és tejet ne tegyél a kész kávéba, mert elfeded vele a minőségi kávé savanykás-édes, de kifejezetten gyümölcsös, komplex aromáit.
- A kereskedelmi kávéhoz azért isznak sokan cukrot, tejet, mert keserű, ami egyértelmű jele az alacsony minőségnek és/vagy rossz pörkölésnek
Mit szerezz be az otthoni specialty kávéfogyasztáshoz?
- Kiváló minőségű specialty kávét
- Kompakt kis kávéőrlőt a megfelelő mennyiség leőrléséhez
- Víztisztítót, amellyel lágyíthatod a vizet
- Vízforralót
- Mérleget, a pontos mennyiségekért
- Konyhai stoppert
- French press-t, ami egy dugattyús kézi kávéfőző – ezzel egyszerűen és gyorsan készíthetsz magas minőségű italt
- Ír likőrös poharat az elegáns szervírozásért
Egy általános recept:
- 20 g kávéhoz, 360ml vizet mérj ki
- A French press-t melegítsd elő forró vízben
- Öntsd a gépbe a frissen darált kávét
- Öntsd rá fokozatosan a felforrt vizet (99℃) az üveg falára csurgatva, mintha sört töltenél. Így tisztább és finomabb textúrát kapsz.
- A forró víz hamar 91-93℃ -ra hűl
- Hagyd állni 4-5 percig, ekkor még ne keverd össze a kávét.
- Az idő elteltével a beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá
- Utána már kóstolhatod, és ha megfelelőnek találod az ízét, öntsd szép öblös pohárba a frissen készített kávédat és fogyaszd élvezettel!
Mire figyelj?
- Időkre, hőmérsékletre, tárolásra és a részletekre!
Extra szakértői tipp: bátran kóstolj, kísérletezgess és játssz az idővel, mennyiségekkel. A lényeg, hogy saját magad számára megtaláld a tökéletes specialty kávét és kávéélményt otthon!
Daisuke Mission teljes film: ITT