Több mint 50%-kal nagyobb esély az életben maradásra!

Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy kevesebb, mint fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban, mint korábban – hangzott el azon az orvosszakmai rendezvényen, ahol az ország vezető kardiológusai és háziorvosai vettek részt.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. 2018-ban közel 2-szer többen haltak meg emiatt, mint valamilyen daganatos betegségben. (GKI adatok). Ezért is fontos ennek az eszköznek a használata.

“Kevesebb, mint felére csökkent a kórházi halálozások száma azokban az esetekben, ahol a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási és konzultációs rendszert használták a mentősök és orvosok akut szívelégtelenség esetén” – közölte Professzor Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára. – „A kórházi halálozás prognosztikus tényezőit kerestük, akut szívelégtelenségben szenvedő szívinfarktusos betegekben. Eredményeink szerint, ebben a súlyos betegcsoportban a TTEKG alapján történő betegirányítás és konzultáció több, mint a felére csökkentette a kórházi halálozást . Úgy tűnik, hogy akut szívinfarktusban minél súlyosabb a beteg állapota, annál fontosabb a transztelefonikus EKG alapján történő betegirányítás” – magyarázta a professzor.

A transztelefonikus EKG (TTEKG), egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A csoda mégsem ebben, hanem az eszköz mögötti rendszerben rejlik. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik.

A TTEKG segítségével így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak.

A mentőszolgálat mára teljes egészében csatlakozott a rendszerhez, ráadásul a hazai mentőautók ¾-ént már a legmodernebb TTEKG készülékekkel szerelték fel. Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a szimpóziumon elmondta: „Egy utolsó kis faluban Magyarországon a legalapszintűbb mentőegységünk előveszi a tabletet és előveszi ezt a digitális eszközt, elkészít egy EKG képet, amit tűélesen lát a tabletjén, 2 ujjal rá tud nagyítani és elküldi egy kardiológus professzornak, egy centrumba, percek alatt szakmai konzultációt tudnak lefolytatni. Én azt gondolom, hogy ennél nagyobb bizonyíték arra nem kell, hogy igenis a magyar egészségügynek vannak olyan területei, amik bőven megelőzik a világot.”

Az IMS orvosigazgatója, dr Bárány Tamás kardiológus kiemelte: a távkonzultáció segítségével a beteg mellett levő szakember a központból azonnal a legmagasabb szintű kardiológiai konzíliumot kapja, és a TTEKG használatával az indokolatlan beutalások kockázata is csökken. A kardiológus rámutatott, az Észak-alföldi Régióban 3 év adatait feldolgozó kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a STEMI-s  betegek esetében – olyan akut » szívinfarktus, ami az EKG-n az ST szakasz megemelkedésével, elevációjával jár; általában a koszorúér heveny elzáródását jelenti – az IMS -TTEKG rendszer alkalmazásával 50 %-os mortalitáscsökkenést sikerült elérni.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intézetigazgatója kiemelte, hogy ezzel az eszközzel egyre több orvos képes egyre magasabb szinten és azonos minőségben ellátást nyújtani a földrajzi helytől függetlenül. Ezért is örül annak, hogy tavaly óta már a háziorvosok 10 % is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.

mentő ekg-gépbProf. Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szekértői/szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik: “Vannak okos eszközök, csak a legfontosabb szereplő hiányzik belőlük a szakértő, az a bizonyos emberi agy. Most viszont itt van egy olyan konzultációs rendszer, ahol az ország vezető kardiológusaival lehet adott esetben pillanatok alatt kontaktust létesíteni és konzultálni. Ez a TTEKG sikere, ez az ország következő nagy egészségügyi innovációja.