Férfiak Klubja szervezet elindította ÉrtékLánc Projektjét. A szervezet úgy gondolja, hogy soha nem volt akkora szakadék a generációk között mint ma, és soha nem látott mértéket öltött a nagyszülők tudásának alábecsülése, tapasztalatainak elutasítottsága. Az idősek haszontalannak és tehetetlennek érzik magukat, mert az új generációk azt hiszik, hogy semmit nem tanulhatnak tőlük. A mostani helyzet jól bizonyítja, hogy ez mekkora tévedés! Itt az alkalom arra, hogy a karanténba zárt nagyszülők naponta egy rövid kérdésre válaszolva örök értékekeiket tovább adhassák!

Férfiak Klubja Facebook oldalán közzétett, nagyszülőknek szóló napi kérdések olyan témákat ölelnek fel, mint: „Milyen volt akkor nagykorúvá válni, hogy élted meg a 18. születésnapodat?”, „Milyen volt az elemi iskola?” „Ki volt a legmeghatározóbb tanárod és miért?”, „Hogyan ismerkedtetek meg a nagymamával/nagyapával?”, „Mi volt édesapád/édesanyád legkiemelkedőbb tulajdonsága?” „Hogy emlékszel ’56-ra?” „Milyen érzésekkel voltál ’89-ben?” A kérdésekre a nagyszülők maguk is felvehetik a válaszokat, és naponta elküldhetik a családtagoknak vagy online eszközök segítségével válaszaikat, „saját meseként” élőben mondhatják el minden nap, amit ugyanúgy rögzíteni lehet! A javaslat szerint ennek a korszerű projektnek családi felelőse lehetőleg egy nagyobb unoka legyen, vagy maguk a nagyszülők! A Férfiak Klubja szerint végre megtehetjük most azt, amire sose adódott lehetőség: elkészíthetjük a saját Családi Legendáriumunkat! Ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hozunk létre, hisz az ÉrtékLánc generációs összekapcsolódásában a világot látott személetmód és az megszenvedett bölcsesség tovább adható. Soha vissza nem térő alkalom adatik, hogy a hozzánk legközelebbiektől tanuljuk a nagybetűs Életet, és megörökítsük a múlt tanulságait önmagunk és az utókor hasznára! Nagyszülők, gyerekek és unokák! Naponta 10 perc mesélés megerősíti, eltéphetetlenné teszi az elszakadtnak hitt nemzedékláncot!

ÉrtékLánc - Családi Legendárium4

A kialakult helyzet tehát nemcsak negatív következményt hozhat az életünkbe, hanem számos pozitív hatását is érezhetjük. Most végre rendet tehetünk az életünkben, az otthonunkban, és ami a legfontosabb, hogy végre többet lehetünk szeretteinkkel. Férfiak Klubja pedig segítséget nyújt ahhoz, hogy ez az együtt töltött idő minőségi időtöltés legyen. Végre megtehetjük most azt, amire sose adódott lehetőség! Készítsük el a saját Családi Legendáriumunkat idősebb családtagjaink segítségével!
Ez a hirtelen ránk szakadt szabadidő végre lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük hozzátartozóink életét, múltját, érzéseit. Más korban éltek, és más akadályok gördültek eléjük, amelyekkel meg kellett küzdeniük. Az ő bölcsességük, élettapasztalatuk most rengeteg energiát, bátorságot, motivációt adhatnak számunkra. Hallgassuk meg őket, addig tanuljunk, ameddig velünk vannak!

Miért jó alkalom ez az időszak a Családi Legendárium elkészítéséhez?

nagyszülők örömmel várják, hogy beszélhessenek az életükről, illetve olyan kérdéseket tegyenek fel nekik, amelyeket talán soha senki nem – új felismeréseket nyújthat!
Az unokák így nemcsak hogy jobban megismerik a nagyszüleiket, hanem olyan életigazságokat tudhatnak meg, amelyek irányt mutathatnak az életükben, emellett közös nagyszülő-unoka élményt is szereznek, bensőséges órákat, amelyek nélkül szegényebbek lennének.
szülők az új kérdések, témák által érdekes, hasznos válaszokkal, addig nem hallott történetekkel, érzésekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak.


Örök emlék. Életbölcsesség. Közös nevetések. Nagyszüleink élő öröksége. Érték. Minta. Példa.

Formáljuk értékké az emléket! Fűzzük Élő Értéklánccá, most! Életre szóló ajándék lesz a gyűjtemény!
Férfiak Klubja várja a történeteket az info@ferfiakklubja.hu e-mail-címen, amelyeket a videó- vagy a hanganyag alapján megírtunk, de természetesen elküldhetjük a nyers anyagokat is. Ha a megírt változatok átmennek a szerkesztők szűrőjén, akkor a Férfiak Klubja megosztja a Férfiérték történetek rovatában, hogy mások is tanuljanak a történetből.

A projekt részletes leírása és elérhetősége ide kattintva érhető el!