Hamar Zsolt / fotó: Csibi Szilvia

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében. Az idei különleges alkalom, hiszen a bécsi mester kétszázötven éve született. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja a közönség a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethovenszimfónia elhangzik majd a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, neves hazai szólisták közreműködésével. A koncerteket Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója vezényeli.

A nyitóesten elhangzó IX. szimfónia után ezen az estén a II. és a VII. szimfónia dallamai csendülnek fel. A Heiligenstadtban komponált II. szimfónia Beethoven első alkotókorszakának egyik utolsó műve. A terjedelmét tekintve még klasszikus, ugyanakkor meglepő ritmikai és dallamgesztusokban bővelkedő szimfónia hangvételén nem hagyott nyomot, hogy a zeneszerzőben a komponálás idején tudatosult gyógyíthatatlan halláskárosodása.

Beethoven VII. szimfóniája 1811–1812-ben keletkezett. Richard Wagner „A tánc apoteózisa”-ként méltatta, és valóban szinte minden tétele táncos: a pontozott ritmusú, hatnyolcados lejtésű első tétel után a lassú tétel helyén egy Allegretto feliratú kétnegyedes, szinte szakrális táncot hallunk. Ez a tétel a szimfónia legnépszerűbb részlete, már az ősbemutatón is meg kellett ismételni. A gyors scherzo után bacchanália jellegű finálé zárja a művet.

Martonvásár / fotó: Csibi Szilvia
Martonvásár / fotó: Csibi Szilvia

A II. szimfónia idején keletkezett Beethoven hegedűre és zenekarra írt, bensőséges hangvételű G-dúr románca, mely szintén elhangzik.

Az est fellépője a Nemzeti Filharmonikus Zenekaron kívül egy nagyon tehetséges fiatalember, Kruppa Bálint, aki hatévesen fogott a kezébe először hegedűt, s ma már a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, s számos díj (Fischer Annie Ösztöndíj, Gundel Művészeti Díjat, Junior Prima díj) tulajdonosa. Vezényel Hamar Zsolt.

2020. június 20., szombat, 19:00 esőnap: június 22., hétfő