Végre elérkezett az év legderűsebb időszaka, a nyár. Ilyenkor mindenki legszívesebben a vízparton vagy a szabadban tölti szabadidejét és sütkérezik a nap simogató sugaraiban. Azonban ezekben az önfeledt, szórakozással töltött percekben sem szabad megfeledkeznünk bőrünk megfelelő védelméről. Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértője éppen ezért most összegyűjtötte nekünk azokat a legfontosabb napozással kapcsolatos tudnivalókat, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a nyár folyamán.

A napozás jótékony hatásai

A túlzásba vitt napozás káros hatásairól rengeteget olvashatunk, azonban a napsugarak jótékony hatásairól kevesebb szó esik, pedig a mértékletes napfürdőzésnek számos pozitív hatása lehet. A napozás az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns. Már biztosan magunkon is megfigyeltük, hogy kellemes, napsütéses időben jobb a hangulatunk és pozitívabbak vagyunk. A napfény segít feloldani a stresszt és felszabadítja testünkben az energiákat.  Emellett erősíti az immunrendszert, növeli a libidót, valamint az alvás minőségét is jótékonyan befolyásolja. A napfény többek között fertőtlenítő hatással is bír, így számos bőrprobléma tüneteit is enyhítheti, mint például pattanásos bőr vagy ekcéma. A mértékletesség és a megfelelő védelem azonban nagyon fontos a napozás esetén is.

Miért kell fokozottan ügyelni bőrünkre napozás közben?

A mértékletesség és a megfelelő védelem azért nagyon fontos, mivel a nap által kibocsátott UV sugarak károsíthatják a bőrt. Az UVA sugarak a bőr mély rétegeit is elérik, így öregíthetik a bőrt, fokozhatják a ráncok kialakulását. Az UVB sugarak a bőrfelszínt károsítják, barna foltokat, bőrpírt okoznak. Ezért nagyon fontos, hogy bőrünket napozás és szabadtéri elfoglaltság esetén is fényvédő termékekkel óvjuk.

Mit érdemes tudni a fényvédő termékekről és mit jelent az SPF?

Avon Care SUN+ Hidratáló naptej érzékeny bőrre SPF 50
Avon Care SUN+ Hidratáló naptej érzékeny bőrre SPF 50

A fényvédő termékeken található SPF jelölés az angol sun protection factor, azaz fényvédő faktor rövidítése. Ez gyakorlatilag egy szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon, leégés nélkül. Például ha napvédő használata nélkül 10 percet tölthetünk el a napon, mielőtt leégnénk, akkor 30-as fényvédő használata esetén 30-szor több időt, azaz 300 percet tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Fontos, hogy a fényvédő választásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú a bőrünk, mennyire érzékeny, milyen könnyen ég le, valamint hogy milyen erős napsugárzás éri. Vízparton a leégés veszélye ugyanis fokozódik, hiszen a víz visszaveri a napsugarakat. A szakértő kedvencei közé tartoznak az Avon Care Sun+ Gyorsan száradó napvédő spray 30-as fényvédő faktorral, valamint a magas védelmet biztosító Avon Care SUN+ Hidratáló naptej érzékeny bőrre. Sporthoz ugyanakkor kellemesebb viselet lehet egy spray állagú napozó termék. Emellett amennyiben szép egyenletes barnaságot szeretnénk elérni, használhatunk olyan kiegészítő termékeket, amelyek segítik a barnulást, mélyebbé és tartósabbá teszik a színt. Ilyen például az Avon Care Sun+ Barnulást elősegítő testápoló.

Arcunk védelme különösen fontos

Nem csupán a strandon, hanem akár a hétköznapok során is fontos, hogy arcunk védelmére is fokozottan odafigyeljünk, hiszen ez a testrészünk az, ami minden esetben közvetlenül érintkezik a nappal. Ha testünkön a bőrünk kevésbé érzékeny, könnyen barnul, arcunkra akkor is válasszunk magas faktorszámú fényvédőt. Amennyiben strandolni megyünk, abban az esetben sose feledjük, hogy sminkben napozni szigorúan TILOS, azonban használhatunk arcunkra színezett fényvédőt. Így nem csupán megvédjük bőrünket, hanem nem kell lemondanunk arról sem, hogy egy lehelletnyi színt, fedést adjunk a bőrünknek. A szakértő tippje ehhez az Avon Care SUN+ Mattító BB krém (SPF45), ami nem csak hatékonyan véd, de nagyon jól hidratál is.

Fokozottan figyeljünk a gyermekekre

A gyerekek bőre különösen érzékeny, így ők kiemelt figyelmet érdemelnek. Ahogy izegnek-mozognak a parton vagy a sekély vízben, sokszor belefeledkezve a játékba, még inkább ki vannak téve a napégés kockázatának. Sokszor nem hagyják magukat bekenni, így fontos, hogy olyan fényvédőt alkalmazzunk, ami tartós, sokáig és nagyon magas védelemmel látja el bőrüket. A szakértő éppen ezért az Avon Care Sun+ Vízálló, napvédő sprayt ajánlja gyerekeknek 30-as fényvédő faktorral, amely a megfelelő védelem biztosítása mellett türkíz színének köszönhetően segít az alapos felvitelben, hogy véletlenül se maradjon ki bőrfelület. A szín a beszívódás után eltűnik.

Avon Care SUN+ Napozás utáni hidratáló gél panthenollal és aloe verával
Avon Care SUN+ Napozás utáni hidratáló gél panthenollal és aloe verával

Plusz tippek, amelyekre a fényvédő termékek alkalmazásán túl is érdemes gondolnunk

Gondoskodjunk hajunk védelméről is, hiszen azt ugyanúgy veszélyeztethetik a káros UV sugarak. Viseljünk kalapot, sapkát vagy használjuk a szakértő által ajánlott Avon Advance Techniques Ápoló hajvédő sprayt, amely UV védővel viseli gondját a hajnak. Emellett viseljünk napszemüveget, hiszen a napsugarak szemünkre is ártalmas hatással lehetnek.

Ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb alapszabályról sem, miszerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor húzódjunk be az árnyékba, illetve ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

A fényvédő krémek használatával még nem ér véget bőrünk védelme és ápolása. A napozás utáni termékek megadják azt az extra gondoskodást és hűsítő hatást, amire ilyenkor szüksége van a bőrnek. A szakértő kedvence az AVON Sun+ Napozás utáni hidratáló gél, amely aloe verával és panthenollal frissíti fel és nyugtatja meg a nap által igénybevett bőrt.