A bio, vagy más néven organikus élelmiszerek egyre népszerűbbek hazánkban is. Nem csoda, hiszen több szempontból is jó választás.

Egyrészt a saját egészségünk megőrzése érdekében is érdemes bio élelmiszereket fogyasztani, másrészt a bolygó megóvása szempontjából is igazán hasznos. Hogy megértsük, hogy miért van ez, tisztázni kell, hogy egyáltalán mi is az a bio élelmiszer.

A Bio élelmiszer fogalma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara leírása alapján az élelmiszer akkor jelölhető bio felirattal, ha a termesztési, előállítási folyamat során nem használnak semmilyen mesterséges anyagot, és ez által a végeredmény túlnyomó részt olyan anyagokat tartalmaz, ami a természetben előforduló összetevőkből épül fel. Nagyon fontos, hogy a talajt is védik a termeléskor és permetezni is csak szigorúan természetes dolgokkal lehet.

Ha valóban minden feltételnek megfelelő élelmiszert akar a gazda létrehozni, elég nagy kihívás elé állítja magát. A bio élelmiszerek előállítását sok más előírás is szabályozza, részletesen kitérnek az összetevőkre, a csomagolásra, a szállításra és a jelölésekre is.

Kimbino zöldség-gyümölcsNa de mire jó ha ilyen élelmiszereket fogyasztunk?

Unásig ismételt mondás, hogy „Az vagy, amit megeszel”, de örök igazság is egyben. A legfontosabb dolog egészségünk megőrzése érdekében, ha a lehető legnagyobb százalékban elkerüljük az olyan tápanyagokat, amik egészségkárosító hatással lehetnek ránk. Ezt úgy tudjuk leginkább megtenni, ha tisztában vagyunk vele, mit eszünk. Egyszerűen hangzik, de valójában nem az.

Nagyot változott a világ az elmúlt 50-100 évben. Nagyszüleinknek, és még talán szüleinknek is természetes volt, hogy otthon szinte minden megtermett, így tisztában voltak vele, hogy az ültetéstől az étkezésig milyen folyamatokon ment át az élelmiszer. És nem csak a zöldség, gyümölcs, de az állatok otthoni feldolgozása is egy egész más étkezési attitűd volt.

Ma már vidéken is egyre inkább kikopik a háztáji életmód. Elfelejtődik a szezonális étkezés csodája. Emlékszünk-e még gyerekkorunkból, hogy mennyire örültünk az első piros epernek, vagy az utolsó, már repedt, édes paradicsomnak? Azért nem kell kétségbe esni.

Szerencsére hazánkban is a nagyobb hipermarketek polcain egyre bővülő számban találhatóak meg a bio élelmiszer matricával ellátott termékek! Ezek ellenőrzött forrásból, és sokszor magyar termelőktől származó élelmiszerek, így ha otthon nincs lehetőség megtermelni, ez a legjobb választás! A Kimbino.hu oldalán szemezgethetünk az ilyen boltok kínálata közt, így megtalálhatjuk a legjobb bio élelmiszer lelőhelyeket! Ezzel már egy nagy lépést tettünk a saját és a bolygó egészsége érdekében, és csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat.

zöldség, gyümölcs KimbinoMi az, ami nem bio?

Köztudott tény, hogy a növényeket termesztés során vegyszerekkel kezelik, ami által több termést hoznak rövidebb idő alatt.

Valamint a tárolás, szállítás, csomagolás fázisaiban is különböző anyagokkal dolgoznak, amik hosszú ideig garantálják a frissességet. Így értelemszerűen, ha távoli országokból érkező zöldséget, gyümölcsöt látunk a bolt polcain, az nagy valószínűséggel nem bio termék. Ugyanez vonatkozik a csomagolt élelmiszerekre is. Az utóbbi évek kutatásai szerint Magyarországon a legszennyezettebb élelmiszerek az uborka, paprika, retek, fejes saláta és a szőlő. Így ezek vásárlásakor érdemes kiemelten figyelni a csomagoláson lévő információkat!

A Tudatos vásárló oldalán még több érdekesség és statisztika található ebben a témában. Érdemes végig böngészni, az adatokat. Némileg megnyugvásra ad okot, hogy a kutatások szerint a gabonafélékben jóval kevesebb káros anyagot találtak mint a zöldség-, gyümölcs felhozatalban. És ez utóbbiban is évről évre csökkenés tapasztalható, így van remény!

Bár sajnos az organikus élelmiszerek drágább árkategóriába tartoznak, mégis mindenképpen érdemes megfontolni a fogyasztásukat. Nem csak azért, mert legalább az étkezéssel így kevesebb káros anyagot viszünk a szervezetünkbe, hanem mert számos kutatás kimutatta, hogy a bio élelmiszerek tápanyagtartalma is nagyobb. Ily módon ár-érték arányban mégiscsak jobb választás! A legjobb persze, ha a zöldséget gyümölcsöt magunknak termeljük otthon, akár csak az erkélyünkön egy kis konyhakertet létrehozva. Meg fogjuk látni, hogy mennyi örömöt tudnak adni a növögető terméseink.


MEGOSZTÁS