Havasi Máté az írással már jó néhány éve foglalkozik, publikus irományai elsősorban blogokon találhatók. Első könyve, a Vadmacskák kalandregény, hazai vonatkozású, és jelenünkben játszódik, a főszereplői pedig fiatal hölgyek, akik néhány hónappal ezelőtt még a hétköznapi nők hétköznapi életét élték, aztán egy telefonhívás és egy váratlan lehetőség mindent megváltoztatott.

Most azért küzdenek, hogy minden fordulóban bizonyítsák, elég jók ahhoz, hogy egy nemrég felállított operatív egység első tagjai lehessenek. Nincs könnyű dolguk. A hírszerzéstől a pusztakezes küzdelemig mindent meg kell tanulniuk. És tudják, hogy ha sikerrel is járnak, utána még nehezebb lesz.

Havasi Máté25

A helyszín tehát Magyarország, az időpont a jelen illetve a közeljövő. A cselekményen belül két dolog kap hangsúlyt: először a kiképzés és a szereplők összecsiszolódása, később az első jelentősebb feladat sikeres teljesítése. Az első fejezetekben a kiképzés fázisait szándékosan taglalja: nem instant szuperhősöket szeretne szerepeltetni, hanem hús-vér embereket, akik fokozatosan tanulják meg a módszereket, és eleinte többször hibáznak. A másik oldal is fontos szerepet kap, a negatív szereplőket is megismerjük, sőt esetenként értük is lehet izgulni.

Megjelent a Vadmacskák - Az első bevetés című akciódús könyv3

A regényírás most már lassan tíz éve foglalkoztat, így e témában is elolvastam néhány könyvet, eljártam írói szemináriumokra és konferenciákra. Emellett sok mindennel foglalkoztam, voltam nyelvtanár, fordító, tördelő, fényképész, operatőr, vágó, most éppen olvasószerkesztéssel keresem a kenyeremet egy neves kiadónál, de tanultam asztalosságot is illetve grafikát. A kéziraton öt éven át dolgoztam, közben szerkesztőmmel, illetve több rendőrrel is konzultáltam szakmai kérdések kapcsán. Ez utóbbiak alapján (továbbá mert magam is rálátok valamennyire a szakmára) állítható, hogy a cselekmény és a részletek 90%-ban hitelesek.

Vélemények a könyvről

„Jó kis rejtélyt kaptam, egy olyan közegben, aminek a leírásából süt a hitelesség. És én azt nagyon szeretem, amikor úgy igazi a háttér, hogy az írónak ez természetes. Az is kellemes meglepetés volt, hogy Havasi Máté milyen komfortosan kezeli édes anyanyelvünket, szépen folynak a mondatai, öröm olvasni!”

– Nádasi Krisz, szerkesztő

„Őszintén megmondom, nagyon sajnáltam, hogy vége lett. Jó volt minden este kezembe fogni a könyvet és fejezetenként haladni. Nagyon megfogott, tetszett a történet. Arra gondoltam, mi lenne, ha tévésorozatot készítenének belőle. Úgy öt évadot képzelnék el belőle.”

– Magyar Szerzők Könyvei Blog

Megjelent a Vadmacskák - Az első bevetés című akciódús könyv2

„Főleg amerikai eredetű akciódús regényeket olvasva sokszor elgondolkodtam, hogy ilyesmiket magyar környezetbe helyezve miért nem ír már végre valaki? Úgy néz ki, Havasi Máté ezt az álmomat teljesítette. Magyar elitegység és a nemzetközi szervezett bűnözés összecsapása izgalmas tálalásban. Amit külön kiemelnék, az a nagyon olvasmányos, szófordulatos stílus, az egyes bekezdések, szekciók végén egy-egy ütősebb mondattal. Néhány ponton esetleg még lehetett volna finomítani, de azt gondolom, egy első regényt író szerzőtől ez egy nagyon tisztességes iparosmunka, jár az 5 csillag! Ajánlom! És várom a folytatásokat!”

– Vadon

„A történet íve szépen kidolgozott és szövevényes. A főhősök karaktere folyamatosan fejlődik, és ahogy felfedezik saját képességeiket, az olvasó számára is egyre több derül ki a múltjukról és az őket hajtó motivációról. A technikai részletek és cselekményt megalapozó tények nagyon realisztikussá teszik a művet, miközben az akciókban bővelkedő történet folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét. Összességében ez a könyv remek felvezetője lehet egy sorozatnak, ahol még sok akcióban lehet része a lányoknak. Várom a folytatást.”

– Bolivar

További információ: https://www.facebook.com/havasikonyvek/

MEGOSZTÁS