1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját József Attila születésének tiszteletére, 1989 óta a magyar kultúra napját a Himnusz megírásának emlékére és 2021 óta a magyar klasszikus zene napját.

A jeles napok közül ez utóbbit, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, tisztelegve ezzel Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester előtt, aki 70 éves lenne az idén. A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész születésnapján, május 30-án minden évben jótékonysági koncertet adott, ahová muzsikus társait, barátait hívta meg közös kamarazenélésre. Kocsis Zoltán emlékére a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy bemutassák, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot. A klasszikus zene napjához országosan több zenekar is csatlakozik, többek között a miskolci, a pécsi és a győri filharmonikus zenekarok, ezzel is emelve ennek a jeles napnak ünnepi hangulatát.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

A neves muzsikus születésének 70. évfordulóján, 2022. május 30-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nagyszabású koncertet ad a Zeneakadémia Nagytermében 19:30 órai kezdettel, A magyar klasszikus zene címmel. A hangversenyen a huszadik század klasszikus magyar szerzőinek alkotásai mellett napjaink magyar zenéje is képviselteti magát: ősbemutatóként hallható lesz Dragony Tímea skandináv mitológia ihlette alkotása, a 2020-as Müpa Zeneműpályázat szimfonikus zenekari művek kategóriájában díjazott kompozíciója. Az est további részében felcsendül Dohnányi Ernő: Pierrette fátyla című alkotásának egy részlete, Bartók Béla: Magyar képek és Kodály Zoltán: Budavári Te Deum négy szólóénekesre, vegyeskarra, orgonára és zenekarra írott műve, amiről még a Nyugat hasábjain is megemlékeztek, miszerint hatalmas és odaadó pátosz sikolyával induló alkotás.

A koncerten olyan neves hazai szólisták közreműködnek, mint Rőser Orsolya szoprán, Bakos Kornélia alt, Brickner Szabolcs tenor és Cser Krisztián basszus. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Oliver von Dohnányi vezényeli, a Nemzeti Énekkart pedig Somos Csaba karigazgató.

MEGOSZTÁS