Lecserélné mosógépét egy pénztárcakímélőbb, energiatakarékos darabra? Megkérdeztünk egy szakértőt, hogyan kell okosan vásárolni és milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk.

Okos választás, „okos mosógép”

Vannak, akik számára a design a legfontosabb szempont, mások „okos mosógépet” szeretnének. Az utóbbi készüléktípusok kétirányú kommunikációt képesek folytatni az okos telefonokkal: nem csupán a mosási programot lehet a telefonkészülék hozzáérintésével elindítani, de a mosógép is tud különböző, érdekes információkat küldeni számunkra; például a felhasznált víz mennyiségéről, vagy meghibásodás esetén a hiba okáról, illetve képesek már a szervízzel is kommunikálni a fogyasztó okostelefonján keresztül.

Érdemes azonban más, praktikus tanácsokat is megfogadnunk vásárlás esetén.

„Sok olyan kérdés van, amelyet jó, ha megfontolunk egy ilyen jellegű beruházás előtt. Egy adott modellnek több szempontból is meg kell felelnie az elvárásainknak. Fontos szempont a külső és a 21. századi technológia, de egyre többen választanak például magas energiahatékonyságú készüléket, amely viszont anyagi megfontolásból számít okos döntésnek” – mondta Magyar Norbert a Media Markt kategóriáért felelős vezetője.

Miért jó a magas energiahatékonyságú mosógép?

Egy energiatakarékos A++ vagy A+++ -os kategóriára cserélve régebbi készülékünket éves szinten akár több ezer forint megtakarítás is elérhetünk.

További megtakarítási lehetőségek:

Egyes mosógépek már rendelkeznek az úgynevezett féltöltet-program funkcióval. Sokszor előfordulhat, hogy még nem telt meg a mosógépünk, viszont szennyes ruháinkat mégis szeretnénk kimosni. A program biztosítja a vízmegtakarítást alacsonyabb vízszint alkalmazásával, vagy az öblítések számának korlátozásával.

Fontos technikai paraméterek

Az is lényeges szempont lehet, hogy egyszerre mekkora mennyiségű ruhát tudunk mosni egy mosógéppel. A 6 kg kapacitású gép kiszolgálhatja egy nagyobb család igényeit.

Vásárlás előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk a mosógép teljesítményét – a mosási kapacitást, illetve a töltet súlyát. Ezek az értékek azért fontosak, mert csak egy 3-4 tagú család esetében érdemes nagyobb töltősúlyú (7 kg körüli) gépet venni.

„Fordulatszám esetében 1200 fordulat alatt nem javasolnánk a vásárlás. Sokan úgy gondolják, hogy 1000-1200 fordulatszám felett a centrifuga már káros a ruhákra, hiszen azok kinyúlhatnak, könnyebben elszakadhatnak. Ez nem igaz, a kulcs a megfelelő program kiválasztásában van.

Napjainkban egyre többen használnak szárítógépeket, mindemellett így is javasolt minimum 1200-as fordulatszámon centrifugálni a ruhákat, ezzel is csökkentve a szárítógép használatából származó költségeket” – mondta Magyar Norbert.

A fent említett szempontok mellett még számos más tényező lehet, aminek figyelembevétele segíthet minket egy okos döntés meghozásában. Éppen ezért fontos szakértő véleményét kikérnünk a döntés előtt. Érdemes olyan üzletet választani, ahol minden igénynek megfelelő, széles kínálat várja a vásárlókat.

Fotók: sxc.hu

Kapcsolódó cikkek:

A forró gőz találkozása a gyors hullámokkal

Forradalom a konyhában

Tökéletes otthoni higiénia, érintés nélkül

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ