Mindannyiunk utálatos ellensége, az a fránya cellulit bizony nem más, mint a kötőszövet elváltozása, ami nem tévesztendő össze a bőr szakadásával, repedésével járó striával, ami elsősorban nagyobb mértékű hízás-fogyás, illetve terhesség alatt keseríti meg sok-sok nő életét.

A legjobb eljárások és hasznos tanácsok a narancsbőr elkerülésére és kezelésére!

Cellulit vagy cellulitisz?

A cellulit nem válogat, és ugyanúgy megjelenik csinos, fiatal lányokon, mint teltebb hölgyeken. Azonban jó, ha tudjuk, az orvosi cellulitisz és a kozmetikai cellulit között különbség van. Míg előbbi pirossággal és fájdalmas csomókkal együtt járó, valódi gyulladás, addig a kozmetikai cellulit elsősorban esztétikai probléma. Leginkább az alsó végtagokon, a popsin, a combokon jelentkező mélyedések, a narancs pórusaira emlékeztető kis lyukacskák formájában jelentkezik, és több stádiumon mehet keresztül.

Különféle tesztekkel – pl. csiptetőteszttel vagy fóliás termográfiával – szakember meg tudja állapítani a cellulit mértékét és megfelelő kezelési lehetőségeit. Bár általában a szabad szemmel is tökéletesen látható elváltozás a nők többségében visszatetszést és undort kelt, mégis kevesen vannak pontosan tisztában azzal, minek is köszönhető ez a nem kívánatos, ám sokak életét keserítő probléma.

A cellulit kialakulásának okai:

  • alkat,
  • öröklött kötőszöveti gyengeség,
  • hormonális változások (ösztrogén hiány),
  • kötőszövet öregedése,
  • kevés fizikai aktivitás,
  • helytelen táplálkozás,

A narancsbőrt önmagában az adott helyen felszaporodott és összegyűlt zsírmennyiség okozza. Minél több zsír van a kérdéses helyen, annál mélyebbek a lyukacskák, darabosabb a felszín. Kkialakulásban fontos szerepe van az el nem szállított anyagcsere salaknak, amely a nyirokban található. A pangó nyirok és zsírlerakódások együtt okozzák tehát közvetlen a cellulitot.

A nyirokfolyadék mozgását (közvetve a méregtelenítést) az izompumpa biztosítja. Ha a kötőszövet gyenge, akkor az izompumpa nem tud hatékonyan dolgozni. A különféle vénás elváltozások is vezethetnek nyirokpangáshoz. A zsírsejtek száma megnövekszik, megnagyobbodnak, ez lassítja a cirkulációt, így az esztétikai hatás is tovább romlik.

Mit tehetünk magunk megelőzésként, és mit tehet a technika és a szakember a már kialakult cellulittal szemben? Elsősorban a táplálkozási szokásainkon érdemes változtatni. Az alábbi néhány pont megszívlelendő, és nemcsak a cellulit kialakulásának elkerülése végett.

  • többszöri kevés étkezés,
  • minimális zsírfogyasztás (az esszenciális zsírsavak fontosak!),
  • könnyen feldolgozható szénhidrátok,
  • minél több zöldség-gyümölcs-főzelékféle fogyasztása,
  • az alkohol és a cukros italok mellőzése,
  • valamint rendszeres, alapos és változatos testmozgás, hogy a gyenge kötőszövetek megerősödjenek, a zsír elégjen, és helyén az izom felépítése gyorsuljon.

Amikor már kialakult a cellulit, akkor lehetőségeinkhez mérten fordulhatunk szakemberhez is. Lássuk röviden a leghatékonyabb eljárásokat:

Testtekercselés (Body wrapping)

A nyirokmasszázs segítséget jelent a nyirokkeringés fokozásásra, az egyik módszer a testtekercselés, melynek nyomó hatására a nyirokerek, valamint a vénák billentyűi megnyílnak, és a salakanyag elszállítódik.

Vákuumkezelés

A másik eljárás a vákuumkezelés (ennek is több fajtája van), lényegét tekintve azonban hasonlóak. A szívó hatásra a nyirokerek kitágulnak, és folyadékkal telítődnek, majd a nyomás hatására a feloldott zsírok és salakanyagok eltávoznak.

Az SPM, a vákuummasszázs, a csúszó hullámok méregtelenítését végző eljárások, az ultrahangos zsírbontás, a lézer valamint az az ingeráramos kezelések is segítenek a cellulit kezelésében, de eredméyneket csak komplex kezelési rendszerrel érhetünk el, amelyben az életmódváltozás és a kozmetikai kezelések, eljárások kiegészítik egymást.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ