Jamie Oliver mindig kitalál valamit, és általában olyat, ami túlmutat a szimpla főzőműsorokon vagy receptgyűjteményen. A társadalmi érzékenységéről is ismert brit séf új műsort készített 2013-ban, amivel ötleteket szeretett volna adni a gazdaságosabb, de ízletes bevásárláshoz és főzéshez. Jamie szerint 2013-ban, amikor az emberek évente még mindig milliókat költenek el az egészségtelen ételekre, komoly kihívást jelent bebizonyítani, hogy lehet takarékosan is jókat főzni otthon. Ezért vágott bele a „Jamie takarékos kajái” forgatásába.

A műsorban ravasz, de hasznos konyhai trükköket mutat be, tippeket ad a bevásárláshoz, és persze remek ételeket készít egyszerű alapanyagokból. Jamie azonban nem lenne az, aki, ha nem próbálta volna meg még jobban bevonni az enni szerető embereket a közös gondolkodásba. Idén, a műsorral párhuzamosan arra kérte weboldalának látogatóit, hogy osszák meg az oldalon saját praktikáikat is, ők hogyan spórolnak a vásárlással?

Íme tehát néhány érdekesség Jamietől és rajongóitól:

  • Az ázsiai, indiai vagy más egzotikus fűszereket ne szupermarketekben, hanem erre szakosodott diszkontokból, fűszerboltokból szerezd be. Jóval olcsóbbak, frissebbek, mint a szupermarketekben, a választék is nagyobb, még a sorban állást is elkerülhetjük.
  • A már lereszelt, de fel nem használt zöldségeket, fűszereket, mint például a gyömbért, fokhagymát, chilit fagyaszd le jégkockatartóban. Így sokáig elállnak, egyszerre pedig úgyis általában csak kis mennyiséget használsz belőlük.
  • Ha csirkét készítesz, ne vegyél külön csirkerészeket. Inkább válassz egész csirkét a hentesnél, amit otthon magad bontasz szét. Olcsóbb lesz a bevásárlás, és még időt is spórolhatsz: egy füst alatt beszerezheted a leves alapanyagot, a paprikás csirkéhez kiváló combokat, vagy éppen a csirkemellet.
  • A maradékok húsokat, zöldséget használd fel kreatívan egy finom leves, vagy akár saláta formájában. Használd a fantáziád!
  • Ha nincs kedved, vagy nem tudsz kitalálni új felhasználási módot a maradékok számára, készíts melléjük színes mártogatóst! Keverj össze bazsalikomot vagy sült paprikát majonézzel, vagy egy kis curryt joghurttal, tejföllel. Mintha egy teljesen más ételt kapnál!

Januárban Jamie Oliver nemcsak további hasznos tippeket, de rendkívül találékony recepteket is bemutat minden szombaton és vasárnap 14 és 17 óra között. A csatorna a „Jamie takarékos kajái” mellett a sztárszakács olyan népszerű műsoraiból is válogat a hétvégi blokkokban, mint a „Jamie 30 perces kajái”, a „Jamie vidéki konyhája”, a „Jamie és Jimmy konyhai csatái”, illetve a „Jamie lefőzi a nyarat”. Hiszen legyen nyár vagy tél, Jamie mindig tele van ötletekkel!

Kapcsolódó cikkek:

Faragó Topy az Év Sztárséfje

Brokkolis lepény? Ez ám a nyerő!

Pokorny Lia mindig szóvá teszi, ha gyanús terméket emel le a polcról

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ