Évente 4000-5000 kézzel írt levelet és emailt kap a Mikulásgyár. A levelek nagy része novemberben és decemberben érkezik, ám idén a nyár folyamán is több tucat kérést juttattak el a karitatív szervezethez. Ezért a szervezők már szeptemberben megkezdik Közép-Európa egyik legnagyobb jótékonysági akciójának szervezését.

Számos kívánság érkezik az Őrangyalok Ligája postaládájába is. A Jövő Uniója Alapítvány által életre hívott különleges kezdeményezés célja, hogy hátrányos helyzetű, 7 és 14 év közötti gyerekeknek segítsen azzal, hogy valóra váltsa kívánságaikat.

A két szerveződés szeptembertől közösen is együttműködik azon, hogy minél több gyermek álma válhasson valóra.

„Úgy döntöttünk, hogy az eddig beérkezett leveleket “továbbítjuk” az Északi-sarkra. A gyerekek kéréseit 500 darab léggömb formájában a levegőbe engedve szeretnénk üzenni a Mikulásnak” – mondta Zsolnai Endre főszervező azon a játékos sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy idén 12. alkalommal szervezik meg a jótékonysági eseményt.

lufiengedes

A Mikulásgyár eddig csak tartós élelmiszert, tisztító-és tisztálkodási szereket, ruhákat, könyveket és játékokat gyűjtött, ám idéntől az Őrangyalok Ligája segítségével már olyan kéréseket is tud teljesíteni, amelyek jellegüknél fogva nem férnének el egy dobozban. Ebben a munkában a két kezdeményezés szorosan együttműködik majd.

Az akció szervezését a mai nappal kezdték meg. Az önkéntesek jelentkezését már várják. Mint azt Zsolnai Endre elmondta, tavaly minden eddigi rekordját megdöntötte a Mikulásgyár. Saját önkénteseinek száma meghaladta az ezerkétszázat. Volt, aki csak egy órát, mások több napon át dolgoztak az akcióban. 2015-ben rekord mennyiségű, csaknem 130.000  kiló ajándékot hoztak a Mikulásgyárba. Ezek szétosztását a Magyar Vöröskereszt végzi a Magyar Posta Logisztikával karöltve.

Az Őrangyalok az elmúlt 1 évben 29 egyéni és 15 csoportos álomnapot valósítottak meg több mint 40 helyszínen, melyeknek során közel 500 gyermeket sikerült bevonni a programba. ,,Voltak, akik közel kerülhettek álmaik szakmájához, eljuthattak egy rég vágyott helyre, vagy éppen találkozhattak példaképükkel” – mondta Tardi Tamás Ákos, kuratóriumi elnök.

Péterffy Lili, Csordás Ákos, LL Junior, Bereczki Zoltán, Kovács Katalin, Zsolnai Endre, Tardi Tamás
Péterffy Lili, Csordás Ákos, LL Junior, Bereczki Zoltán, Kovács Katalin, Zsolnai Endre és Tardi Tamás

A két szervezet célja megegyezik: segítenek a szegény sorsú gyermekeken. ,,Hazánkban közel negyed millió gyerek él hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családban, közülük hétezren átmenetileg vagy tartósan gyermekotthonokban” – Tardi Tamás szerint ezeket a gyermekeket a most létrejött együttműködéssel könnyebben el fogják tudni érni, és több gyermek álma válhat valóra, akár az 56-osok terén is, a Mikulásgyár főhelyszínén.

500 lufiban, amelyet az ország több helyéről engednek majd fel, ilyen megavalósítandó álmok szerepelnek. 100 lufit most Budapestről küldenek a Mikulásnak, de a gyerekek küldhetnek majd üzeneteket például Alsóörsről, Balatonfüredről, Miskolcról, Sárvárról és Visegrádról is. A most levegőbe emelkedett kérések egy része olyan álom, amelynek megvalósítása nem pénz kérdése. Sok vidéki kisiskolás szeretne eljutni például egy-egy fővárosi múzeumba, vagy csak sétálni egyet a Duna partján. Mások példaképeikkel szeretnének találkozni, olimpikonokkal, színészekkel, zenészekkel. A két szervezet vezetői szerint mindez megvalósítható, pusztán összefogást, szervezést és önkéntes munkát igényel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ