Tavasz idején Buda nyugati környékén közlekedők rózsaszínbe borultan látják autójuk mellett elsuhanni a tájat. A gyönyörűséges látványt a seregnyi virágzó őszibarack fa hozza a szem elé, szívet melengető érzést nyújtva az utazónak. S amilyen szép a táj, olyan jó érzéssel gondol a nyár egyik csodájára, az illatos, ízes őszibarackra.

őszibarack_virágzásŐszi baracknak mondjuk, pedig ez a finomság a nyár derekától érik, a késői, őszi érésű fajtája viszonylag későbben terjedt el. Latin neve Prunus persica, vagyis perzsiai gömb(ölyű). Bár Kínából eredeztetik, s vélhetően Perzsiából a már bevált, s művelésbe fogott alanyokat hozták Európába szaporítani. Ez azonban nem szégyene ennek az ízes gyümölcsnek, a mai Irán vidékeiről sokféle nemes növény került be már idejekorán földrészünkre. De ha hozzátesszük, hogy a rózsafélékkel rokon, akkor igen előkelő családfával büszkélkedhet.

Fája igen jellegzetes, alacsony, szétterülő, legalábbis a hozzáértő kertészek ilyenné igyekeznek nevelni a metszés során. Erre pedig azért van szükség, mert az őszibarack fölöttébb hőigényes, fontos, hogy a föld sugárzó hőjét a lombkorona megkapja, valamint a napsugár a lombkoronát jól bejárja, bőséges gyümölcsérés csak így érhető el. A szakértő kertészek még egy titkot ismernek az őszibarackkal kapcsolatban: reggel jó korán kimennek az érésben levő barackültetvénybe, kicsit hallgatóznak, s amikor egy puffanást hallanak, odamennek, s egy ízes érett őszibarackot találnak lehullva a fáról. Ezt azután frissiben elfogyasztják, nem várva meg, míg a hangyák megmásszák. Bár ez a barack pálinka alapanyagnak is kiváló, az őszibarack ilyetén kifőzése fontos értékmentő tevékenység, s a jó torkú pálinkakedvelő személy nem is hagyja ki e világ örömei közül.

őszibarack6Fehér- és sárgahúsú, pogácsa alakú, magvaváló, duránci típusú, szőrös és szőrtelen, nektarin és még számos félét termesztenek, a fajtanevek változatossága bizonyítja, hogy országunkban igen magas szinten műveljük ezt az értékes kultúrnövényt. Az őszibarack a mérsékelt és meleg égövben mindenütt megterem, Olaszországban termelik a legtöbbet földrészünkön. Nehezen szállítható, utóérő gyümölcs, ezért alig érett állapotban szedik, gondosan ládázzák és fuvarozzák a felhasználókhoz. Általában frissen fogyasztják, de kompót, íz, jam készülhet belőle, italok anyaga, és szeszfőzdék fontos kelléke.

Gyümölcscukor tartalma mellett fontos ásványi anyag és vitaminforrás, jelentős a niazin tartalma, magnézium, szelén és cink található benne, amely jó hatással van a fogyasztó idegállapotára. A, B3 és C vitamin tartalma magas, a hormonháztartásra kedvező, hölgyek számára bizonyos életkorban kiemelten ajánlott. Kén, szilicium és még számos szükséges anyag van benne. Kisgyermekek bátran fogyaszthatják, betegeknek hasznos táplálékkiegészítő. Nektarin tartalma utolérhetetlen ízt adományoz neki. A kozmetikai ipar az őszibarackból is különféle anyagokat von ki, krémek, kenőcsök, liquidek, pakolások származtatója.

őszibarack1Házi kertben körülményesen termeszthető, de megtanulható. A növény védelmére gombás betegségek ellen, tetvesedés és más kórokozók ellen fel kell készülni, hamar tönkremegy a fa a hiányos védelem eredményeként. A Kárpát medencében a XVI. század óta kultiválják, előbb csak a püspöki, főúri gyümölcsösökben, majd a polgárság által is elterjedtten. Lippai híres füvészkönyve már említi. Érdemes a napos lankákon telepíteni, hogy a korai tavaszi fagyok a domboldalakról lezúduljanak, és az ültetvény fagykárt ne szenvedjen. Meszes, laza talajon is jól megél, de a Buda környéki kavicsos talajt is kedveli. A korai napsütés a kavicsot kellően felmelegíti, a kavics a talajt melegen tartja, s a barack lubickol a számára kellemes közegben.

Korábban Buda környékén elterjedt volt, a szorgalmas német ajkú lakosság nagy tudománnyal termesztette, jó jövedelmezőség mellett. Hordták is a főváros piacaira a barackot, később nagy mennyiségben exportálták. A filoxéra által tönkretett szőlők helyére sokfelé gazdaságos volt őszibarackot telepíteni. Manapság a termesztés súlypontja átkerült a Mecsek lankáira, Szatymaz vidékére és más, jó adottságú környékekre.

Aki szereti a jó nyári gyümölcsöt (és aki nem, az is) fogyassza a honi őszibarackot bőséggel, hogy szervezete feltöltődjön mindazzal, ami a tél leküzdéséhez a szervezetnek kell.

Recept őszibarackra

Barackos kacsa

A fogás lényegében a kacsasült, amihez a burgonyával együtt fonnyasztott barackot szervírozzuk. Ha egy tálban van a kacsa és a burgonya, kellően befűszerezve, a sütés félidejében szeletelt őszibarackot rakunk hozzá, s tovább sütjük elkészültéig. Igen ízletes.

Barackos gyümölcsleves

Hámozott és összeturmixolt őszibarackhoz 2 dl tejet öntünk, vaníliás cukorral elkeverünk és gyors tűzön rövid ideig átforraljuk. A forrás végeztével tejszínt és fehér ürmösborból pohárnyit teszünk bele. Citromkarikával tálaljuk, melegen vagy hidegen, de a maradék barackból tetszés szerint kockázzunk bele.

Kapcsolódó cikkek:

Mitől tengeri a sárgabarack?

Málna – a gyümölcsöskert rózsája

Tessék, tessék, dinnye eladó!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ